Вимушені переселенці закликають ВРУ забезпечити їхні виборчі права

Вимушені переселенці закликають ВРУ забезпечити їхні виборчі права
за трибуною Тетяна Дурнєва, виконавча директорка громадського холдингу «Група впливу» 
Світлина: громадський холдинг «Група впливу»

27 березня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект №6240, котрий забезпечує виборчі права внутрішньо переміщених осіб шляхом зміни виборчої адреси без зміни реєстрації в паспорті. Однак законопроект так і не був проголосований. Тому вимушені переселенці проводять акцію, що має на меті привернути увагу народних обранців до питання захисту політичних прав ВПО та трудових мігрантів . Про це розповіли Тетяна Дурнєва, виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ»; Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, муфтій Духовного управління мусульман «Умма» шейх Саід Ісмагілов під час прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» розпочав флеш-моб на просторі Facebook, котрий отримав назву «#12 днів вистачить».

 «Протягом 12 місяців депутати не змогли знайти час чи волю для того, щоб розглянути законопроект6240, який пропонує механізм забезпечення виборчими правами ВПО. Тому ми розпочали акцію у Facebook, яка отримала назву «#12 днів вистачить». Ми вважаємо, що 12 днів депутатам вистачить, щоб звернути увагу на цих людей.Також кожного дня ми опубліковуємо фотографію та історію одного з внутрішньо переміщених осіб», - розповідає Тетяна Дурнева.

Законопроект № 6240 передбачає внесення змін до Законів України «Про Державний реєстр виборців», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про місцеві вибори» та забезпечити права ВПО, шляхом зміни виборчої адреси без зміни реєстрації в паспорті. Даний законопроект підписали 24 народних депутати.

«Згідно українського законодавства виборча адреса встановлюється громадянам, як правило, на підставі зареєстрованого місця проживання. Для значної частини громадян, в тому числі ВПО та трудових мігрантів, місце реєстрації не відповідає фактичному місцю проживання. Парламент має перейти до стандартів виборчого процесу, де право голосувати на місцевих виборах встановлюється за фактом постійного проживання в тій чи іншій територіальній громаді», - розповідає Клюжев.

Також Саід Ісмагілов додає, що позбавлення голосу – це обмеження права людини бути гідним громадянином.

«Наприклад, я  вже 4 роки живу в Києві. Тому закликаю депутатів бути справедливими. Позбавлення права голосувати та вирішувати проблеми територіальної громади на новому місці проживання – це обмеження людини в праві бути гідним громадянином», - муфтій Духовного управління мусульман «Умма».

Також 19 березня Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» спільно з організаторами-партнерами планує провести акцію «Невидимі виборці» під ВРУ перед засіданням Погоджувальної Ради.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: