Сергій Стаховський: Спорт і є політика! І політика на найвищому рівні

Сергій Стаховський: Спорт і є політика! І політика на найвищому рівні

Український тенісист дав інтерв’ю з політичним підтекстом

Тенісист Сергій Стаховський – людина, чиї коментарі на гострі політичні теми викликають у суспільстві резонанс і змушують людей замислитися.

Після того, як українець вибув з Ролан Гаррос, він в інтерв’ю розповів про конфлікт України та Росії, як він ставиться до російських тенісистів, що думає про Святослава Вакарчука, де живе його родина та багато іншого.

Про спецоперацію із «вбивством Бабченка»

«У нас в роздягальні лежить вся преса: The New York Times, Financial Times і багато інших газет. Нарешті ми на перших шпальтах світових газет. Раніше теж з'являлися, але тільки через корупційні схеми. Вітаю СБУ із супервдалою організацією операції. Молодці, що тут ще сказати. В деталях не знаю, тому що не встиг прочитати, але якщо вони затримали замовника і виконавця – знімаємо капелюха, молодці. Те, що вся країна деньок нервувала, – це, звичайно, не зовсім добре. Всі вибухнули, всі були в шоці», - сказав він.

Про фінал Ліги чемпіонів у Києві

«По телевізору дивився зі своїм колишнім тренером Фабрисом Санторо. Вболівав проти «Реала». Серхіо Рамос не геній, він просто нехороша людина. Був твіт, здається, його видалили, що Рамос – той чоловік, який відключить вас від джерела, що тримає за життя, тільки для того, щоб зарядити свій телефон. І це правда. У нього жодних принципів. Його принципи – це команда і перемога. Для мене це занадто жорстоко», - зауважив Стаховський.

«Події такого масштабу у Києві говорить про те, що ми виборсуємося, це говорить про те, що нам довіряють, оскільки, маючи конфлікт на Донбасі, провести фінал Ліги чемпіонів – це багато вартує! А те, що він пройшов без інцидентів, – це високий рівень. Боюся, що навіть у Парижі могли так не організувати – могло щось трапитися, тому це плюс і Києву, і всім службам, які в цьому брали участь. Ліга чемпіонів – подія величезного масштабу», - додав тенісист.

Про конфлікт України та Росії

«Якщо є росіяни, які вважають Путіна царем, і ті, хто коять всякі нісенітниці, – нам з ними не по дорозі», - пояснив він.

«Коли ти виходиш на корт, ти не думаєш, що граєш проти російського тенісиста. Все, що у тебе в голові, – це завершити вдало сьогоднішній матч. Хоча в 2014 році, коли тільки все починалось, у мене на підсвідомому рівні щось спрацьовувало, я думаю. А так на корті зараз точно ні. У мене ще є передоцінка відразу до російськомовних – це так. Коли я чую російську мову, то мене спочатку так відразу... Просто так би відразу задушив. Жартую. (сміється)», - продовжив українець

На запитання, чи підтримує він тезу, що спорт поза політикою, Стаховський відповів: «Фігня це повна – спорт і є політика! І політика на найвищому рівні».

72_01

Про Святослава Вакарчука

«Я думаю, пан Вакарчук у тому статусі, в якому він зараз, – сам свій проект. Мені здається, він заробляє достатньо. Йому ніякий Сорос не потрібен. Ким він готується стати – я не знаю. Зустрічався з ним кілька разів, можу сказати, що ми підтримуємо такі дружні відносини. І якщо є людина, в колі якої я вважаю себе повним ідіотом, то це, напевно, Вакарчук. Добре, навіть не ідіотом, а реально неочитаним ідіотом. У людини такий величезний обсяг знань і така серйозна очитаність, що мені просто іноді буває соромно, що я мало читаю», - поділився спортсмен.

Про думки після тенісної кар'єри податися у політику

«Якщо б у мене був статус Вакарчука... Грубо кажучи, якби я був таким маленьким Соросканом в Україні, то я міг би собі це дозволити, а так наша політика – ти повинен лягти під когось, щоб кудись потрапити. Мене такі розклади не влаштовують. Якщо у тебе є фінансування своє, грубо кажучи, якщо б я був Роджером Федерером, міг би заснувати сам свою партію і сам за неї заплатити – це одна річ, але коли ти йдеш у політику на чиїсь гроші, то потім комусь щось і якось повертати... А це вже є зовсім не тим, що я собі уявляю, і як повинні працювати ці речі», - зазначив він.

Про те, чому поїхав з Києва

Поїхав тому, що в Києві було: а) безумовно дорого, б) не було достатньої кількості критих кортів, а ті, які були, коштували надзвичайно дорого. Так що це фінансово було нереально. Якби я не поїхав з Києва, я в теніс би не грав. Так склалося, що мені пощастило, тато лікар, консультував тоді, ще давно, одного пацієнта свого, і вони розговорилися. Тато сказав, що у нього один із синів грає в теніс, а пацієнт сказав, що в його друга є клуб в Чехії. І вони мене туди відправили на три місяці спробувати. Після цього терміну в клубі сказали, що їм було б цікаво, якщо б я виступав за їхній клуб у всіх чемпіонатах і тоді я буду тренуватися безкоштовно», - пригадав Стаховський.

«Тоді в Чехії було дуже дешево порівняно з Києвом, за тенісними мірками. З 13-ти років я жив у Чехії і грав у цьому клубі майже до 17-ти. Потім я переїхав в інший клуб, де займалися Джокович, Бердих і інші великі гравці. У 18 років я поїхав до Словаччини і з одним тренером дійшов до топ-200. Потім тренери змінювалися, але я жив у Братиславі до весілля. Потім на деякий час я переїхав до Лондона, потім у Будапешт, і зараз більшу частину часу проводжу там», - продовжив він.

Про сім’ю

«Дружина – громадянка Угорщини, але вони з родиною емігрували туди в 1993-му з російського Кемерова. І так склалося, що коли ми збиралися переїжджати з Лондона, дружина була вагітна, думали переїжджати в Київ чи Будапешт. У нас в 2014-му почалися незрозумілі процеси, небезпечні – я не знав, може, мені всю сім'ю довелося б вивозити, тому ми вирішили тимчасово залишитися в Будапешті», - зауважив спортсмен.

«У дітей угорське громадянство. Два з половиною роки та чотири, грубо кажучи. Дочка старша Таїсія і молодший син Никифор. Вони нічого ще не розуміють. Вони розуміють тільки – «хочу грати» (сміється). Вони розуміють, що тато їде часто, але поки ще в тій зоні, коли це терпимо. Поки просто «тату, не їдь», але може настати такий момент, коли будуть говорити про це зі сльозами», - розповів він.

Про цілі на залишок кар'єри

«Поки цілі мінімальні: повернутися до сотні і втриматися на хорошому тенісному рівні. Я вважаю, що граю трохи краще тієї позиції, на якій я перебуваю (122 місце у рейтингу АТР, - примітка). Якщо не вийде це зробити, то значить потрібно буде переключатися на щось інше», - підсумував Стаховський.

За матеріалами «Спорт.Інтерв'ю.112»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: