Vatreni у Києві. Що потрібно знати про футбольну збірну Хорватії

Vatreni у Києві. Що потрібно знати про футбольну збірну Хорватії

«Главком» знайомить своїх читачів з останнім суперником збірної України у кваліфікаційному груповому етапі до Чемпіонату світу-2018

Збірна України вийшла на фінішну пряму у боротьбі за вихід у фінальну частину Чемпіонату світу-2018, який влітку наступного року відбудеться у Росії. Аби розраховувати на місце у плей-офф, підопічним Андрія Шевченка потрібно будь-що обіграти в останньому матчі групового етапу збірну Хорватії.

«Главком» поближче познайомити своїх читачів з майбутнім суперником української команди. До Вашої уваги представлення збірної Хорватії, з якою «синьо-жовті» зіграють у понеділок, 9 жовтня, о 21:45 на НСК «Олімпійський».

Хорватія: історія виступів у фінальних частинах чемпіонатів світу

Збірна Хорватії почала брати участь у кваліфікаціях на чемпіонати світу восени 1996 року. Саме після дебютного вдалого відбору, у якому хорвати у плей-офф здолали, нагадаємо, Україну (2:0, 1:1), і був найгучніший успіх команди – у фінальній частині ЧС-1998. Тоді «картаті» стали бронзовими призерами, обігравши у матчі за третє місце Нідерланди. І це - найкраще досягнення цієї країни на Мундіалях. Влітку того року Vatreni (як називають збірну) програли тільки двом суперникам: Аргентині (у групі, 0:1) та Франції (у півфіналі, 1:2). А феєрична перемога у чвертьфіналі над Німеччиною (3:0) досі у багатьох перед очима.

Загалом же, після розпаду Югославії Хорватія як самостійна держава є майже постійним учасником чемпіонатів світу та Європи. Футбольна команда цієї країни не брала участь тільки у Євро-2000 та ЧС-2010, оскільки не долала кваліфікаційний етап. Тому можливе непотрапляння «картатих» на ЧС-2018 можна буде розцінювати як несподіванку.

Влітку 2002 року Хорватія їхала у Японію та Корею з великими надіями, але холодний душ у матчах з Мексикою й Еквадором (двічі по 0:1) залишив команду за бортом плей-офф. Не допомогла навіть перемога над Італією (2:1). Як підсумок – третє місце у групі.

Аналогічний результат у груповому етапі показали хорвати і на ЧС-2006 у Німеччині. У 1-му турі вони прогнозовано поступилися Бразилії (0:1), а от у наступних поєдинках, де він них чекали тільки перемог, Vatreni провалилися. 0:0 з Японією (нереалізований пенальті Дарійо Срною) та 2:2 з Австралією (австралійці здобули потрібний результат на 79-й хвилині) знову не дозволили майбутнім суперникам збірної України вийти в 1/8 фіналу.

Нарешті, у 2014 році Хорватія знову стала третьою у групі, знову поступившись Бразилії та Мексиці (двічі по 1:3). Розгромна перемога над Камеруном (4:0) тільки підсолодила гіркоту вильоту з Чемпіонату світу на бразильських полях.

dalic

Златко Далич - новий тренер збірної Хорватії

Хорватія: головний тренер

Збірну Хорватії з 21 вересня 2015 року тренував Анте Чачич, який змінив по ходу кваліфікації на Євро-2016 Ніко Ковача. Однак буквально за два дні до поєдинку з Україною його було звільнено із займаної посади через незадовільні результати в останніх матчах.

На місце Чачича як мінімум на один поєдинок був призначений 50-річний уродженець боснійського містечка Лівно Златко Далич, який все ж має хорватське громадянство.

Як гравець Далич не досягнув особливих титулів, погравши за хорватські «Хайдук», «Вартекс», а також клуб, який нині відомий як «Цибалія». Закінчив кар’єру гравця Златко у 2000 році.

В якості тренера спеціаліст перші кроки робив у «Вартексі», який згодом і очолив у 2005 році. Далі у послужному списку наставника значаться хорватські «Рієка» та «Славен Белупо», а також албанське «Динамо». З тиранським клубом Далич виграв суперкубок Албанії у 2008 році.

У 2010 році Златко переїхав у Саудівську Аравію, де працював в «Аль-Фейсалі» й «Аль-Хілялі» з Ер-Ріяда. У сезоні-2012/13 «Аль-Хіляль» під його керівництвом став віце-чемпіоном Саудівської Аравії та володарем кубка наслідного принца Саудівської Аравії.

А найуспішніше Далич показав себе в «Аль-Айні» з Об’єднаних Арабських Еміратів. З цим клубом він у 2015 році став чемпіоном країни та володарем суперкубка ОАЕ, а у сезоні-2013/14 виграв і кубок цієї країни. В «Аль-Айні» спеціаліст і працював до призначення на посаду головного тренера збірної України.

Хорватія: відомі футболісти та орієнтовний склад на матч проти України

У нинішній збірній Хорватії, ще й після приходу нового тренера, можна очікувати сюрпризів. Лише кілька позицій не викликають сумнівів. Один із них – воротар Данієль Субашич. На 99% можна стверджувати, що саме він стоятиме у рамці воріт у поєдинку з Україною. Якщо не зазнає ушкодження.

У центрі оборони, якщо не станеться нічого надзвичайного, вийдуть Матей Мітрович і добре знайомий українським прихильникам футболу Домагой Віда з київського «Динамо». Підмінити когось з партнерів у будь-який момент може Деян Ловрен. Зліва в обороні майже напевно діятиме ще один гравець «Динамо» Йосип Піварич, а справа – Шиме Врсалько.

Середня лінія збірної Хорватії – найсильніша ланка команди. Тут грають зірки світового масштабу – Лука Модрич з мадридського «Реалу» й Іван Ракитич з каталонської «Барселони». Саме вони своїми пасами будуть пробувати розкрити захист «синьо-жовтих». Іван Перишич та Андрей Крамарич також повинні зберегти свої місця на полі під керівництвом нового наставника.

А от у нападі Златко Далич має справжній головний біль. Справа у тому, що Маріо Манджукич не зовсім готовий до матчу у Києві, адже має ушкодження. Звичайно, лікарі робитимуть все, щоб форвард італійського «Ювентуса» все ж таки вийшов на поле. За інших розкладів тренеру доведеться ставити на вістря вищезгаданого Крамарича, або ж сподіватися на Дує Чопа.

manzukic

Маріо Манджукич ризикує не зіграти у Києві

Україна - Хорватія: букмекери

Щодо букмекерських контор, то вони не бачать явного фаворита у майбутньому протистоянні України та Хорватії. За 12 годин до поєдинку перемога гостей розцінюється з коефіцієнтом 2.6 до 1, а господарів - 2.7 до 1. Нічийний результат виглядає менш реальним - 3.5 до 1. По-іншому і бути не могло, адже зустрічаються дві команди, яким потрібна лише перемога, і на полі може статися все, що завгодно.

 «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: