Велика Британія уклала мільйонні контракти на розробку бойових лазерів

Велика Британія уклала мільйонні контракти на розробку бойових лазерів
На першому етапі розробки прототипи лазерних установок планується встановити на діючі зразки військової техніки
фото: techcult

Новими видами озброєння планується обладнати кораблі та бронемашини британської армії

Міністерство оборони Великобританії уклало три контракти на розробку прототипів моделей наземних і корабельних лазерних установок на загальну суму £72.5 млн (близько $98 млн). Про це повідомляється на сайті уряду Великої Британії.

Лазери бойового призначення планують почати випробовувати у 2023 році, встановивши на вже чинну бойову техніку, а всі роботи мають завершитися до 2025 року.

«Ці технології мають потенціал революціонізувати майбутнє поле бою, дозволяючи переслідувати нові цілі в сухопутних, морських і повітряних сферах і дозволяючи командирам досягати цілей місії по-новому», – вважає керівник Стратегічних програм Міністерства оборони Великої Британії Шимон Фіма.

Компанія «Thales UK», яка отримала два контракти, розробить лазерну установку для боротьби з безпілотними літальними апаратами для одного з фрегатів британського військово-морського флоту, а також радіочастотну систему. Остання повинна буде стежити за повітряними, наземними і морськими цілями. ЇЇ встановлять на вантажівку «MAN SV».

Третій контракт – на створення лазера для бронемашини «Wolfhound» – віддали компанії «Raytheon UK».

Зазначимо, сучасні розробки лазерної зброї мають один суттєвий недолік – вони потребують відносно високих струмів, які звичайні дизель-генератори або допоміжні енергетичні установки не завжди можуть забезпечити. Головна перевага даного типу зброї – практично необмежений боєзапас. Випромінювальна установка веде вогонь, поки отримує енергію від джерела живлення.

Останнім часом у різних країнах здійснюються розробки лазерних установок із більш помірним споживанням електроенергії.

Нагадаємо, під час військових навчань «Захід – 2021» російська армія вперше випробувала бойових роботів.

Нагадаємо, 15 вересня США, Велика Британія та Австралія об'єдналися у тристоронній безпековий блок AUKUS. За офіційною інформацією – для поглиблення оборонної співпраці в Індо-Тихоокеанському регіоні. Внаслідок створення AUKUS Австралія скасувала контракт на постачання дванадцяти підводних човнів з Франції, щоб купити їх у США.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: