Скільки часу та грошей потрібно, щоб придбати квартиру у Вінниці

Скільки часу та грошей потрібно, щоб придбати квартиру у Вінниці

Щонайменше п’ять років та сім місяців знадобиться, щоб накопичити кошти на придбання квартири у Вінниці. Також доведеться викласти щонайменше 69 середніх зарплат, щоб купити однокімнатну квартиру площею 40 «квадратів»

Такі дані оприлюднив аналітичний портал «Слово і Діло» з використанням інформації від Державної служби статистики. Загалом відкладати гроші доведеться від 3 до 9 років залежно від регіону, де передбачається купівля квартири, а також те, нова квартира чи на вторинному ринку, а також від розміру середньої зарплати.

Зазначимо, що нині середня зарплатня на Вінниччині становить 8 тисяч 351 гривню. До речі, таким чином Вінниччина потрапляє до ТОП-10 областей України за цим показником. Станом на серпень 2018 року середня зарплатня у самій Вінниці становила 7 тисяч 300 гривень.

Підраховано, що для купівлі квартири на первинному ринку (тобто в новобудові) вінничанину потрібно збирати кошти протягом шести років та дев’яти місяців. При цьому потрібно буде відкласти 83 середні зарплати.

Водночас, якщо людина вирішить придбати квартиру на вторинному ринку, то за вінницьку однокімнатну оселю площею 40 квадратних метрів доведеться віддати 69 середніх зарплат. При цьому підраховано, що накопичувати відповідну суму доведеться п’ять років та ще сім місяців.

Звісно, потрібно розуміти, що результати аналітики були здійснені з врахуванням наявних цін на нерухомість, відтак по мірі зміни цін на житло та середньої зарплати, будуть змінюватися й терміни накопичення та кількість необхідних в повному обсязі зарплат.

Водночас повідомляється про ситуацію в інших обласних центрах країни. Зокрема найбільш тривало доведеться збирати кошти на квартиру в Чернігові – 9 років для квартири у новобудові та 5 років один місяць на «вторинці». А викласти за них потрібно буде 108 та 61 зарплатню відповідно.

Найдорожчими помешканнями залишаються столичні: «новобуд» обійдеться приблизно в 940 тисяч гривень, а квартира на вторинному ринку коштує близько 710 тисяч гривень. Збирати на однокімнатну квартиру в новому будинку доведеться 5 років і 8 місяців, відклавши 70 зарплат, а в старому будинку – 4 роки й 4 місяці, зібравши 53 зарплати.

Якщо оцінювати за показником, скільки середніх зарплат потрібно відкласти, щоб придбати житло в новобудові, то Вінниці посіла в рейтингу за цим показником 11-те місце (83 зарплати).

Проте за кількістю необхідних зарплат для придбання житла на вторинному ринку – Вінниця опинилась на восьмому місці (потрібно відкласти 69 зарплат).

Що ж до кількості років для накопичення суми, то у рейтингу по придбанню квартир у новобудовах Вінниця посіла 11-те місце, а для квартири на «вторинці» – сьоме місце.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: