Унікальну колекцію передав син сотника Армії УНР до Музею української марки

Унікальну колекцію передав син сотника Армії УНР до Музею української марки

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав нові експонати до вінницького музею

30 червня унікальний Музей української марки, який створений у Вінниці, поповнився новими експонатами. Їх передав із Америки через Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна власник колекції, американець українського походження Олександр Балабан. Незабаром з новинками експозиції зможуть познайомитись усі відвідувачі музею.
Майже два роки тому у Вінниці відкрився перший і єдиний в Україні Музей української марки ім. Якова Балабана. У ньому наразі представлена частина колекції, яку зібрав син сотника Армії УНР Якова Балабана – Олександр. Періодично він передає до Вінниці нові експонати. Завдяки цьому,  усі бажаючі можуть не тільки подивитись на поштові марки та конверти, які були виготовлені починаючи з 19 століття, а й відкрити для себе нові грані історії України.
Місяць тому під час робочої поїздки до США із Олександром Балабаном спілкувався Міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Зустріч відбулася в Нью-Йорку, в приміщенні Постійного представництва України в ООН. Користуючись нагодою Олександр Балабан  передав ще одну частину своєї унікальної колекції марок Павлу Клімкіну, аби міністр передав їх до Музею української марки у Вінниці.

«Експонати, які сьогодні передаються музею, насправді можна показувати годинами. Вінницький музей української марки є унікальним. Він єдиний, де є така колекція. Зараз ми можемо написати комусь листа електронною поштою, переписуватись у Фейсбуці, а тоді за кожною маркою стояла людська історія. У колекції представлена історія поштової марки. Ми з Олександром Балабаном півтори години розмовляли про те, де був який штемпель, яким чином геральдика тризуба відображається в історії. Олександр Балабан збирав цю колекцію майже 50 років. Аналогів їй взагалі немає, і він не розмістив її у США, не передав до музею історії України, а сказав, що вона має бути саме в окремому Музеї української марки. За це йому велика подяка», – сказав Павло Клімкін.
Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що марки, які зібрав Олександр Балабан, дійсно безцінні. «Сьогодні єдиний Музей української марки поповнився новими експонатами – Олександр Балабан продовжує передавати до Вінниці марки, які збирав все своє життя. Серед них є зразки середини дев’ятнадцятого століття, де вперше була визначена українська символіка. Тут є експонати, які пов’язані з Кримом початку двадцятого століття знову ж таки з українською символікою. Наше завдання – створювати умови для того, щоб вінничани і гості нашого міста могли знайомитися з великою і багатогранною історією нашої країни в тому числі через призму розвитку української марки», – каже Сергій Моргунов.
Батько Олександра Балабана, - Яків Балабан, - був сотником Армії УНР. Народився 1898 р. у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі.  Зокрема, брав участь у  битвах під Бродами, Крутами, в  «Зимовому поході» у 1918 – 1919 рр. Під Крутами, де 300 студентів віддали свої життя у спробі зупинити наступ більшовиків на Київ, він був офіцером артилерійського відділу. Зимовий похід завершився трагічно, коли троє з чотирьох солдатів помирали від тифу, спричиненого виснаженням. Балабан вижив після тифу, але був одним з небагатьох, кому пощастило вціліти. Згодом він емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до Сполучених Штатів Америки, де помер в 80-річному віці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: