Як у Вінниці святкували Водохреща (фоторепортаж)

Як у Вінниці святкували Водохреща (фоторепортаж)
Свято Водохреща у Вінниці, 19 січня 2019 року

Купання в ополонках на Вишенському озері

Ще до початку офіційного святкування Водохреща на Вишенському озері, анонсоване на 12:00, біля водойми в парку Дружби народів – справжній аншлаг.

З самого ранку до озера прийшли сотні людей, аби в ясну та не дуже холодну погоду зануритися в ополонку і стати майже голим на сніг в компанії десятків таких самих «обрядових екстремалів».

Як і щороку підходи до самого озера облаштували дерев’яними пандусами, а також металевою парканом по периметру зони, де прорубали лунки. В саму ж воду можна було спуститися по невеличким драбинам, біля яких постійно скупчувалися черги з охочих пірнути. Чоловіки та жінки різного віку, зовсім малі діти в супроводі батьків, вкутавшись в рушники чекали своєї можливості зануритися у воду, поки їх фотографували друзі та родичі, численні оператори і цілих два дрони в повітрі.

Трохи на віддалі гурти людей прямо на снігу саме перевдягалися до, чи вже після купання. Багато хто тут же й зігрівався принесеним із собою чаєм або чимось міцнішим.

Не менше людей купчилися і біля імпровізованого «фудфесту», де продавали переважно шашлик (по 50 грн. за 100 грамів), наливали глінтвейн та пунш (від 30 до 70 грн. залежно від об’єму), а ще – уху по 40 грн за півлітра. А о 12:00 поруч з ятками з їжею почалася і концертна програма, яку відкрили юні, але професійні, щедрувальники.

Ідемо по кризі вздовж озера і помічаємо ще й невелику, розчищену від снігу, ділянку – тут зробили міні-каток для дітвори. Поки нас обганяє одинокий лижник, бачимо ще одне місце, де пірнають: тут лише одна ополонка і менше людей. Зате не такі черги і з огляду на лише одне невелике місце для купання – вся увага публіки зосереджується щоразу на одній людині, яка занурюється.

А трохи вище – ще й гірка для катання на санках, яку «окупували» діти, дехто й з батьками.

Усю територію народних гулянь охороняє досить велика кількість бійців Національної гвардії, які біля фудкорту ще й влаштували невелику виставку зброї. Поруч також є біотуалети, біля яких немає черг. А ось священиків, чия присутність традиційна на таких подіях, протягом години ми так і не побачили.

Нагадаємо, що сьогодні також влаштовані купання і на озері в районі Олієжиру.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: