Кремль хоче обміняти Сенцова на росіян, засуджених у США – ЗМІ РФ

Кремль хоче обміняти Сенцова на росіян, засуджених у США – ЗМІ РФ
Віктор Бут під час екстрадиції до США

Росіяни Віктор Бут і Костянтин Ярошенко були засуджені за серйозними звинуваченнями

Головною умовою для повернення Олега Сенцова на територію України є видача Росії її громадян, засуджених у США: Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також арештованої Марії Бутіної. Про це повідомила російська «Нова газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Росією і Україною.

Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» безпосередньо з Вашингтоном, при цьому Україна не буде стороною переговорів, йдеться у матеріалі.

Правозахисник Михайло Чаплига, який працював в прес-службі українського омбудсмена, вважає, що обмін Сенцова на трьох росіян «теоретично можливий». «Це правдоподібний сценарій. Схожий прецедент, коли Київ начебто не був стороною переговорів, уже був у 2017 році між Росією і Туреччиною. Тоді Москва видала Анкарі кримськотатарських активістів Чийгоза і Умерова, а Анкара відпустила двох росіян, звинувачених у шпигунстві », - нагадує він.

Заступник директора Amnesty International, в чию зону відповідальності входить Східна Європа та Центральна Азія, Денис Кривошеєв вважає, що до можливого обміну Бута, Ярошенка і Бутіної на Сенцова можуть виникнути питання у міжнародних правозахисних організацій.

«Треба розуміти, що Сенцов засуджений політично мотивованим судом, інкриміновані йому дії неспіврозмірні зі звинуваченнями, вина його не була встановлена: він повинен бути звільнений. При цьому відносно Бута є серйозні питання», - сказав він.

Адвокат Сенцова Дмитро Діндзе повідомив, що нічого не знає про подібну конфігурацію, але вважає її «робочою»: «Якщо є реальна готовність [влади Росії] до обміну, то і ми готові обговорювати конкретні дії. Нам тільки потрібно розуміти, наскільки серйозні ці розмови».

Нагадаємо, Марія Бутіна була арештована в США 18 липня 2018 року за підозрою в роботі в якості іноземного агента без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах «розвивати зв'язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику». Адвокат Бутіної ці звинувачення відкинув.

Ярошенко був затриманий в Ліберії і екстрадований до США в 2010 році, де йому пред'явили звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці.

Бізнесмен Віктор Бут за запитом Вашингтона був затриманий в 2008 році в Таїланді, в 2012 році його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп.

Зазначимо, прес-служба Управління федеральної служби виконання покарань РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувала фото засудженого українського режисера Олега Сенцова під час обстеження 28 вересня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: