«Кримський диверсант» Штибліков просить відбувати покарання в Україні

«Кримський диверсант» Штибліков просить відбувати покарання в Україні
Дмитро Штибліков
Фото: «Радіо Свобода»

Штибліков виглядає добре, скарг не висловлює, розповів консул

Дмитро Штибліков, фігурант справи «кримських диверсантів», якого підконтрольний Кремлю Севастопольський міський суд засудив до п’яти років колонії суворого режиму за нібито підготовку в Криму диверсій, заявив про бажання відбувати покарання в Україні. Про це повідомив виконуючий обов'язки консула-керівника консульства України в Новосибірську Олег Фіногенов, який на прохання Уповноваженої з прав людини Людмили Денісової, разом з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою відвідав Штиблікова.

За його словами, під час зустрічі Дмитро Штибліков заявив, що він є громадянином РФ та України.

«Дмитро Штибліков виглядає добре, скарг не висловлює. Він перебуває з травня 2018 року в одиночній камері. Мав кілька дисциплінарних стягнень. Тетяна Москалькова домовилася про організацію відео-розмови з родиною Дмитра Штиблікова, яка проживає в Криму», - коментує консул.

Фіногенов розповідає, що поговорив із Штибліковим. Під час розмови той написав заяву до міністерства юстиції України з проханням посприяти переведенню його в Україну для подальшого відбування покарання. А також висловив прохання розглянути можливість надання йому матеріальної допомоги в установленому законодавством порядку, за пропозицією консула України.

За словами консула, з Москальковою вони попередньо домовилися про отримання матеріалів справи Дмитра Штиблікова у разі звернення консульства у письмовому вигляді на адресу омбудсмена РФ.

Нагадаємо, Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі за підозрою в підготовці диверсії. Штибліков уклав угоду зі слідством, вину визнав.

Севастопольський міський суд 16 листопада засудив Дмитра Штиблікова до п’яти років колонії суворого режиму і до штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дмитро Штибліков до 2014 року працював військовим експертом в центрі «Номос».

У Службі безпеки України заявляли, що затримані в Криму громадяни України не є ані співробітниками служби, ані контактними особами з боку СБУ.

Спікер Міноборони України з питань АТО Андрій Лисенко заявляв, що колишні українські військові, які зараз проживають в Криму, можуть стати «потенційними жертвами російських спецслужб».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: