Путін і Трамп виступили зі спільною заявою до 75-ї річниці зустрічі на Ельбі

Путін і Трамп виступили зі спільною заявою до 75-ї річниці зустрічі на Ельбі
Президенти США та Росії Дональд Трамп і Володимир Путін

Автори заяви відзначили «дух Ельби», який «є прикладом того, як країни можуть відкласти в сторону суперечності, збудувати довіру і співпрацювати в ім'я спільної мети»

Президенти Росії та США Володимир Путін та Дональд Трамп виступили зі спільною заявою до 75-ї річниці зустрічі на Ельбі.

Про це повідомляє DW.

«Історична зустріч радянських і американських солдатів, які потиснули один одному руки на постраждалому від військових дій мосту через Ельбу, стала «провісником вирішального поразки нацистського режиму», - йдеться в документі, опублікованому в суботу, 25 квітня, на сайтах Кремля і Білого дому.

«Зустріч на Ельбі - кульмінація колосальних зусиль багатьох країн і народів, які об'єдналися в рамках декларації Об'єднаних Націй від 1942 року. Ця спільна боротьба вимагала величезних жертв мільйонів солдатів, матросів і мирних громадян на багатьох театрах військових дій», - йдеться в заяві.

Трамп і Путін відзначили внесок мільйонів працівників тилу, які виробили «величезну кількість військової продукції, призначеної для використання по всьому світу», забезпечивши союзників «засобами, необхідними для перемоги».

Автори заяви відзначили «дух Ельби», який «є прикладом того, як країни можуть відкласти в сторону суперечності, збудувати довіру і співпрацювати в ім'я спільної мети» і віддали «данину поваги доблесті і мужності всіх тих, хто разом бився для розгрому нацизму».

Як відомо, наприкінці Другої світової війни 25 квітня 1945 року війська 1-го Українського фронту радянської армії зустрілися з підрозділами 1-ї армії США на річці Ельба неподалік від Торгау. В результаті залишки сил вермахту виявилися розколеними на північну і південну частини, що прискорило їх остаточну поразку.

До слова, президент Росії Володимир Путін підписав закон про перенесення дня закінчення Другої світової війни з 2 на 3 вересня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: