Трамп і Макрон у Парижі обговорили обороноздатність Європи

Трамп і Макрон у Парижі обговорили обороноздатність Європи
Президент США Дональд Трамп та президент Франції Еммануель Макрон
Фото: AFP

Трамп зазначив, що європейські члени НАТО мають збільшити оборонні витрати

Президент США Дональд Трамп та президент Франції Еммануель Макрон зустрілися в Парижі 10 листопада в намаганні знайти спільні підходи до європейської безпеки.

До зустрічі з французьким лідером Трамп назвав «дуже образливою» пропозицію Макрона про створення європейських сил оборони.

Макрон сказав, що президент США неправильно зрозумів його пропозицію, спрямовану на зменшення залежності Європи від Сполучених Штатів у питанні захисту.

Після зустрічі 10 листопада Макрон заявив, що «несправедливо, щоб сьогодні європейську безпеку забезпечували лише Сполучені Штати».

Трамп знову повторив свою позицію, що європейські члени НАТО мають збільшити оборонні витрати.

«Ми хочемо допомогти Європі, але це має бути чесним. Зараз тягар переважно беруть на себе Сполучені Штати», – сказав Трамп.

Макрон відзначив, що поділяє оцінку Трампа: «Нам потрібно набагато краще розподілити тягар з (фінансування – ред.) НАТО, і тому я вірю, що моя пропозиція про європейську оборону повністю узгоджується з цим».

Дональд Трамп разом із багатьма світовими лідерами нині перебуває у Франції на меморіальних заходах із нагоди 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Трамп уже не раз скаржився, що країни-члени НАТО не виконують своїх зобов’язань видавати на оборонні потреби принаймні 2 відсотки від свого валового внутрішнього продукту річно. Такі зобов’язання, передбачені ще установчими документами НАТО, але давно не виконувані багатьма країнами, члени НАТО поновили 2014 року, після початку нової агресивної політики Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: