Затриманих у Польщі українських екоактивістів відпустили

Затриманих у Польщі українських екоактивістів відпустили

«Екодія» планує подавати скаргу в міжнародні інстанції

Фото Олени Ангелової

Польські силовики заявили, що українців затримали через загрозу державній політиці

Двох співробітників центру екологічних ініціатив «Екодія», яких 8 грудня затримали у польському місті Катовіце, де проходить міжнародна кліматична конференція ООН (COP 24), відпустили. Цю інформацію підтвердила сама екологічна організація.

За даними «Екодії», цьому посприяли зусилля українського консула у Кракові та тиск міжнародних громадських організацій.

«Обґрунтовані причини затримання представників Екодії, що були офіційними делегатами конференції, так і не названі, однак в офіційному поясненні вказано наступне: «Загроза державній політиці, внутрішній безпеці, громадському здоров’ю або міжнародним відносинам будь-якої держави-члена Європейського Союзу», - йдеться у заяві організації.

Там нагадали, що 7 і 8 грудня двом іншим представникам «Екодії», які планували взяти участь у COP 24, заборонили в’їзд у Польщу прикордонники, не дивлячись на офіційну акредитацію для участі в кліматичних переговорах. Всього за останні три дні таких випадків було понад 15, зокрема не пустили 9 осіб з України, 1 з Грузії, 1 з Киргизстану, 1 з Росії. Причиною відмови у в’їзді усім представникам екологічних організацій польські прикордонники назвали таку саму.

«Екодія» планує подавати скаргу в міжнародні інстанції.

Такі дії польського уряду «Екодія» розцінює як тиск на активістів та обмеження прав громадян на мирний протест. Участь представників громадськості в міжнародних кліматичних переговорах COP 24 є важливою для створення тиску на політиків, які роблять недостатньо для протидії зміні клімату, наголосили там.

«Екодія» також повідомила, що листи з вимогами розслідування ситуації були направлені від глобальної мережі CAN-International, яка представляє понад 1300 міжнародних і місцевих організацій, які працюють з питань зміни клімату, міністру іноземних справ Польщі Йохиму Брудзинські, міністру енергетики Польщі і президенту КОП 24 Міхалю Куртика, а також Патрісії Еспінозі, виконавчому директорові рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Нагадаємо, 2 грудня у Катовіце розпочався кліматичний саміт ООН.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: