Дефіцит кадрів у Росії став рекордним. План Путіна не спрацював

Дефіцит кадрів у Росії став рекордним. План Путіна не спрацював
фото з відкритих джерел

Закрити вакансії російські підприємства не можуть навіть за рахунок трудової міграції 

Великим ударом для економіки країни-агресора є дефіцит робочих рук. Він тисне на російські компанії з початку війни в Україні, та продовжує посилюватись. Станом на червень 2023 року роботодавцям баракувало щонайменше 2 млн. співробітників проти 1,9 млн. у травні, випливає з даних Росстату, пише російське видання «Відомості».

Закрити вакансії не виходить навіть з урахуванням збільшення чисельності робочої сили: у квітні-червні вона зросла на 300 тис. до попереднього кварталу і досягла 75,8 млн, повідомив Росстат. А от зареєстрований у червні рівень безробіття залишився на історичному мінімумі – 3,1%.

Після масового від'їзду росіян за кордон у 2022 році, під час якого країну могли залишити від 600 тис. до 1 млн. громадян, Мінекономрозвитку країни-агресора зафіксувало скорочення робочої сили на 600 тис. осіб, до 74,9 млн. осіб. 

Зазначимо, російський диктатор Володимир Путін робив ставку на збільшення робочої сили через приєднання тимчасово окупованих Росією регіонів, проте його план не спрацював.  

Цікаво, що не допомогла патовій ситуації навіть трудова міграція: згідно з Росстатом, приріст мігрантів за січень-травень  становив 109 774 осіб. 

Але навіть поява нових трудових ресурсів не стає рішенням дефіциту ринку праці. Воно може пояснюватися застарілою методикою Росстату, за якої обстеження проводиться серед 77 тис. осіб, а потім результати екстраполюються на все населення, уточнює економіст, автор Telegram-каналу «Тверді цифри»  Олена Ахмедова.

Згідно з опитуванням Інституту економічної політики ім. Гайдара, у липні на дефіцит працівників поскаржилися 42% промислових підприємств Росії, що стало рекордом із 1996 року.

А от інше опитування Центробанку, проведене в першому кварталі 2023 року,  показало, що забезпеченість працівниками у російських підприємств виявилася найнижчою з 1998 року. Найгостріший брак кадрів відзначали керівники обробних виробництв, підприємств промисловості, водопостачання, видобутку корисних копалин, а також транспортування та зберігання.

Нагадаємо, російській владі слід залучати до країни мігрантів із Північної Кореї, щоб вирішити проблему кадрового голоду. Таку думку висловив російський депутат, член регіонального відділення партії «Єдина Росія» Олександр Калінін.

Росії бракує персоналу – співробітників, які виконують базові функції в торгівлі та промисловості, зазначає Калінін. У зв'язку з цим, за його словами, доцільно буде залучити до країни додаткові міграційні потоки. «Ми пропонували і пропонуватимемо ідеї щодо Північної Кореї. Це є вкрай актуальним для Далекого Сходу», – сказав він, маючи на увазі відкриття можливостей для трудової діяльності громадян КНДР.

Видання пише, що Олександр Калінін – член «Єдиної Росії», за сумісництвом є президентом громадської організації «Опора Росії», яка займається питаннями малого та середнього бізнесу.  На виборах 2018 року він був довіреною особою диктатора Володимира Путіна.

Читайте також: Ринок праці: Держслужба зайнятості назвала вісім найзатребуваніших професій

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: