Фінляндія може запровадити візові обмеження для росіян

Фінляндія може запровадити візові обмеження для росіян
фото: PxHere

Прибуття росіян до Фінляндії і проїзд через Фінляндію в інші країни викликали багато суперечностей

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо збирається обговорити з урядом питання щодо запровадження візових обмежень для росіян. Про це повідомляє видання Helsingin Sanomat.

Як зазначають фінські ЗМІ, прибуття росіян до Фінляндії і проїзд через Фінляндію в інші країни викликали багато несхвалення. На думку багатьох, таким чином росіяни можуть обійти санкції, введені проти Росії за напад на Україну.

Нііністьо розповів, що обговорив це питання з міністром закордонних справ Пеккою Хаавісто. «Я був у тісному контакті з міністром Хаавісто. Головним чином Міністерство закордонних справ зараз проводить розслідування з цього приводу», – каже Нііністьо.

За словами президента, візова проблема ділиться на дві частини. Одна частина складається з питань, пов’язаних із Шенгенською зоною, а інша – з питань, пов’язаних з юрисдикцією Фінляндії.

Нііністьо зазначає, що Фінляндія та кілька інших країн Шенгенської зони видають росіянам візи в Росії. Ті, хто отримав візу, потім їдуть через Фінляндію, оскільки транспортне сполучення з Росії до інших частин Західної Європи обмежене в інших місцях. «У цьому сенсі це звичайне питання Шенгенської угоди: доки країни Шенгенської угоди видають візи, одержувач візи має право приїжджати до Шенгенської зони, тобто в інші місця, ніж країна, яка видає візу», – зазначив Нііністьо.

На думку фінського президента, була б дивна і суперечлива ситуація, якби одна з країн Шенгену видала візу росіянину, а Фінляндія на кордоні оголосила, що віза не чинна.

За словами Нііністьо, на ситуацію у Фінляндії також впливають «значні» родинні зв’язки через кордон.

Зазначається, що приїзд росіян до Фінляндії викликав у деяких фінів роздратування і навіть відверту злість. «Я вважаю зрозумілим, що дії Росії є неприйнятними. І думка тих росіян, які, зі свого боку, приймають дії Росії, також неприйнятна», – зазначив Нііністьо.

Раніше повідомлялося, що Фінляндія розглядає можливість запровадження заборони на видачу туристичних віз росіянам. На що прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков відповів  погрозами.

Читайте також: Вступ Швеції та Фінляндії в НАТО: більшість країн Альянсу винесли рішення

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: