Андрій Герус Народний депутат

«Роттердам+»: чому пропозиція президента - фікція

Оскільки немонополіст видобуває 85% вугілля та контролює 80% теплової генерації, то можуть намалювати любу ціну на біржі, хоч Роттердам+, хоч Гондурас мінус

Ще у жодній країні монополію не лікували біржою

Вчора на прес-конференції Президент Петро Порошенко заявив, що для вирішення проблемного питання Роттердам+ потрібно створити енергетичну біржу.

В принципі нічого створювати і не треба, така біржа вже є. З літа минулого року немонополіст проводить там угоди, щоб зафіксувати Роттердам+ і на тій біржі. Писав про це ще влітку.

Шахти (або трейдер) немонополіста продають вугілля на теплову генерацію немонополіста. При такій вертикальній інтеграції ТЕС не діють, як самостійні економічні суб'єкти, не зацікавлені купувати дешевше, а просто виконують накази центрального офісу немонополіста.

А центральний офіс зацікавлений, щоб ціна вугілля була Роттердам+, бо потім це перекладається у тарифи на споживачів е/е.

А оскільки немонополіст видобуває 85% вугілля та контролює 80% теплової генерації, то можуть намалювати любу ціну на біржі, хоч Роттердам+, хоч Гондурас мінус.

Очевидна, що ця біржова торгівля - фікція, а розумними словами - антиконкурентні узгоджені дії та ще й між пов'язаними особами. Ще у жодній країні монополію не лікували біржою. І - імітація.

Читайте також: Керував державою з Мальдів. Головні тези раптової прес-конференції Порошенка

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: