Ростислав Павленко Народний депутат України

Україна повинна вистояти, поки російська економіка йде на дно

Потенціал агресора не просто скінченний, а починає до цього кінця наближатися
фото з відкритих джерел

Санкції діють! Росіяни не можуть виготовити навіть мотузку

Аналітики Bloomberg поділилися змістом звіту, який був представлений 30 серпня російським чиновникам. Як завжди на Росії, негативні оцінки вельми обережні: за базовим сценарієм наступного року економіка впаде на 8,3% нижче рівня 2021 року, а за «стресовим» сценарієм щонайменше у 2024 році досягне найбільшого падіння у «мінус» 11,9%. Це при тому, що вже цього року падіння може перевищити 10%. Однак, заспокоюючи себе цифрами, російські експерти змушені визнавати загрозливі для держави-агресора тенденції.

Було розглянуто три сценарії, два з яких передбачають прискорення падіння економіки і відтік мізків. За всіма сценаріями тиск санкцій посилюється, і до них може приєднатися більше країн.

Визнається, що обмеження на торгівлю нафтою і газом завдають і ще завдадуть невідшкодуваних втрат рашистській економіці. А залежність практично всіх галузей економіки від імпортних комплектуючих і технологій ставить хрест на можливостях розвитку і імпортозаміщення.

Навіть в крилатих ракетах, якими русня ледь не щодня завалює Україну, понад 650 електронних компонентів 144 іноземних виробників, переважно ЄС та США.

Все це показує, що потенціал агресора не просто скінченний, а починає до цього кінця наближатися.

Україні треба не просто вистояти – а мотивувати партнерів активніше допомагати нам і тиснути на агресора. Виконання передумов для початку переговорів про вступ до ЄС надає цій загальній істині конкретних обрисів. А це означає – включити патріотичні канали в цифрове мовлення і поправити закон про медіа так, щоб не допустити загрози свободі слова і звуження захисту української мови; виправити «закон про олігархів» відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії – щоб він дозволяв боротися з олігархами, а не медіаринком; і провести прозорий конкурс на посаду директора НАБУ, а не намагатися його зірвати штучними правками.

Перспективи української Перемоги напряму залежать від дій української влади. Рашисти прямують до дна – але Україна має докласти зусиль, допомагаючи союзникам допомогти нам.

Перше. Федеральний бюджет РФ у серпні недоотримав 85,9 млрд руб. нафтогазових доходів до прогнозованого рівня.

Друге. За даними австрійської нафтогазової компанії OMV, «Газпром» поставив Австрії лише 30% від замовленого на 5 вересня газу.

Третє. Швейцарія намагається припинити обмін банківськими даними із Росією. Відповідні комітети Національної ради та Ради кантонів вже схвалили такий захід.

Федеральна рада Швейцарії ухвалить остаточне рішення у вересні.

Німеччина, Австрія та Великобританія вже припинили обмін банківськими даними з Росією.

Четверте. Виробники опалювальних систем з росії стали програвати конкуренцію на внутрішньому ринку компаніям з Китаю та Туреччини, чия продукція коштує на 18-22% дешевше.

Локальні компанії не можуть знизити ціни, зокрема через дорожнечу металопрокату, один із видів якого на росії коштує $961 за тонну, а в Туреччині – $745 за тонну.

Через здешевлення імпортного опалювального обладнання 29% компаній очікують, що їм доведеться знизити випуск продукції на 20%, 58% компаній очікують на скорочення виробництва на 15%.

Крім того, 42,8% респондентів припускають, що їм доведеться оптимізувати чисельність працівників у разі посилення конкурентного тиску з боку виробників з-за кордону.

П'яте. Будівництво канатної дороги в росії з Благовіщенська до китайського Хейхе відклали на рік через санкції Євросоюзу.

Проект передбачав використання французької технології – самої мотузки.

Французи на вимоги ЄС її не постачають, бо канатні дороги віднесені до предметів розкоші, а предмети розкоші підпадають під санкції.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: