Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Не Росія і не Московія. Дурляндія

У Росії Дід Мороз тепер їздить до дітлахів на БТРі
фото з відкритих джерел

Путін згоден на втричі більші, ніж нинішні майже 100 000 військових, втрати російської армії

17 грудня у Солфорді, передмісті Манчестера, відбулося традиційне свято: фестиваль – «Заплив Санта-Клаусів».

Росія ж, як відомо, не така, як усі.

Того дня у тепер добре відомому нам Бєлгороді тамтешній Дід Мороз приїхав до дітлахів на БТРі. Добре хоч не на іранському безпілотнику прилетів. За легендою, яку Дід Мороз розповів дітям, у лісі в нього застрягли сани, і його виручили російські військові, котрі разом із БТРом, наче той рояль у кущах, опинилися в потрібний час у потрібному місці.

Хто дозволив віддати військове майно цивільному Дідові Морозу, той не сказав. Утім, один БТР – то дрібниці, у російській армії і не таке трапляється.

Далі більше. Того ж дня з'явилося повідомлення, що у тимчасово окупованому Бердянську ритуальні служби, які опікуються загиблими мобіками, почали пропонувати родинам російських військовослужбовців труни патріотичної моделі «Захисник», які можна придбати зі знижкою і навіть, що особливо зворушує... замовити наперед.

І майже синхронно з рекламою ритуальних послуг у Бердянську, далеко від нього, судячи з картинки, що потрапила в Інтернет, десь на Північному Кавказі, російський полковник привітав батьків загиблого військовослужбовця і зажадав, аби ті розписалися в якійсь відомості. Що вручив полковник батькам замість мертвого сина, за що треба було розписатися – гроші, барана чи щось іще – достеменно невідомо.

Зате достеменно відомо, що експерт центру військово-політичних досліджень Московського державного інституту міжнародних відносин(!) такий собі Міхаїл Алєксандров запропонував знищити ракетними ударами нафтову галузь Азербайджану, щоб завадити азербайджанському експорту «чорного золота» і в такий спосіб зберегти вигідні РФ високі ціни на світовому ринку.

А тепер трохи світської хроніки. Путін не тільки до Лукашенка їздить. Щоб президент частіше з'являвся на людях і був ближче до народу, його служби придумали низку заходів і серед них участь глави держави у відкритті індичої ферми.

Несамохіть пригадав жартівливий підпис до фото про відвідання свиноферми Хрущовим: «М. С. Хрущов на свинофермі. Третій ліворуч товариш Хрущов».

А якщо серйозно, то роки беруть своє. Путіну вже не до снаги літати з журавлями, от і прибився до сухопутних індиків. Утім, в Білорусі я таку хроніку бачив ще у 2000-2005 роках. Лукашенко тоді так часто відвідував різні корівники, що здавалося, всіх колгоспних корів Білорусі на ім'я знає.

Краще б, однак, російський президент їздив по фермах.

Бо тільки коли читаєш з посиланням на серйозну «Нью-Йорк Таймс», що Путін згоден на втричі більші, ніж нинішні майже 100 000 військових, втрати російської армії, усвідомлюєш, що хвороба невиліковна і колективному Заходу замість намагатися врятувати хворого, слід відключити його від апарату штучного дихання.

Читайте також:

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: