Юрій Богданов радник Голови у Дніпропетровській ОДА

Щоденник молодих батьків і державного ідіотизму: про «пакунок малюка»

«Пакунок малюка» це набір всього того, що потрібно новонародженому, зібране в одному місці
фото з відкритих джерел

Для багатьох ця економія є вкрай важливою

Сідайте зручно. Наливайте заспокійливе. Це розповідь про Міністерство соціальної політики України.

В мене довга історія стосунків з цим відомством на різних темах. Переважно в часи, коли ще існувала зона АТО. Від протезування ветеранів до відносно «простої» психологічної реабілітації. Звісно, Мінсоц усі ці напрямки методично провалював. Бо хто б не приходив на посаду міністра, ситуація у міністерстві залишалася стабільно безнадійною. Бо не можна реформувати структуру само існування якої доволі безглузде. Але про це якось іншим разом. Сьогодні я розповім про те, як мінсоц думає про демографію. Яка є чи не найбільшим викликом для післявоєнної України.

Так вже сталося, що я в принципі не дуже покладаюся на те, що може залежати від Мінсоцу. Тому коли мій друг Олександр Соколовський розповідав, що нас з дружиною чекає чудовий «пакунок малюка», який має забезпечити усе що нам потрібно при народженні дитини, я просто згадував історії Антона Сененко по темі і те, що Мінсоц як завжди все провалив.

Довідково: «пакунок малюка» це набір всього того, що потрібно новонародженому, зібране в одному місці. Так, якщо в вас ще немає дітей, вас чекає чудове відкриття – купити це самостійно займає дофіга часу і коштує доволі багато грошей.

Наш син народився 18 січня 2023 року і ми, приймаючи рішення все ж вагітніти та народжувати під час війни, не дуже покладалися на державу. Тому все, що було необхідне для дитини, було придбано заздалегідь. Тому що і в мирні часи були проблеми, я був впевнений що під час війни буде те саме. Я не помилився.

У пологовому я все ж спитав, чи буде «пакунок малюка» як опція. Мені сказали «Ну ви розумієте, ми б хотіли, але в нас нема, будь-ласка, вибачте». Чудові лікарі та працівники мали ніяковіти. Бо думали що я буду погано думати про них. І вже мені довелося вибачатися. Бо чудово знаю що проблема не на їхньому боці. Тим більше січень це складний місяць, а я добре знаю як працює бюджетний процес. Ну думаю може комусь іншому більше пощастить. Ще одні мої знайомі народжували у приватному пологовому і їм запропонували місцеву альтернативу. І це було вже в лютому.

А сьогодні Соколовський пише пост. Де знову те ж про що писав і він, і Сененко, і Татуся Бо. Знову Мінсоцполітики чудить. Знову кінець першого кварталу – а Мінсоц тупо не оголошує торги. Бо в країні все чудово з народжуваністю. Тому нафіга потрібні батькам ті «пакунки малюка»? І тут я згорів. Бо одна справа – це як я вирішую проблеми. Це мій вибір. Але є багато людей, які зараз народжують дітей в прифронтових містах. Або через війни не мають довоєнних доходів. Або вже під час вагітності мами залишились одні. Війна в країні, бляха. І в цей час чиновники – як завжди.

Проблему створюють і доводять до абсурду чиновники Міністерства соціальної політики. Багато років. Бо сама поява «пакунку малюка» – це наче благо для чиновників. Тема для корупції. Але ж і проблема. Бо підвищена соціальна увага. Бо проект запускався за підтримки ЮНІСЕФ ще 2018 року. Бо тема дітей для українського суспільства завжди емоційна і пригортає підвищену увагу. Тобто проект є, а гроші не вкрадеш. І обирається єдиний можливий правильний шлях – саботаж.

Що робить Мінсоц? Має з бюджету грошей наче в нас народиться 300 000 дітей. В останній рік перед війною було трохи більше 200 000, якщо що. І тупо не оголошує ніяких торгів. Пропонує замість пакунку палюка «компенсацію» у 6800 гривень. Але є проблема. Я, не розраховуючи на державу, купив все, що потрібно моїй дитині за тим саме списком. І витратив більше 25 тисяч. Бо можу. А для багатьох ця економія була б дуже суттєвою. А чому виникає ця економія? Бо коли ти закуповуєш 50 тисяч комплектів в тебе немає роздрібу, націнки, спрощена логістика. Ти не витрачає часу. Саме тому фіни це вигадали. Саме тому «пакунок малюка» несеться світом.

Але довбограї в мінсоці так не вважають. Вони не хочуть працювати. Вони хочуть або відкат, або нічого не робити. Бо в країні все чудово з народжуваністю. Бо у України немає проблем з рівнем життя. Бо підтримувати тих, хто наважується заводити дітей – не треба.

Читайте також: Гроші замість пакунку малюка. Підприємець пояснив, чому це погано для батьків
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Під час виступу на саміті Global Soft Power Summit 2023 перша леді була в улюбленому піджаку
Олена Зеленська виступила на саміті в Лондоні у піджаку, що вже став її улюбленим
У РФ будуть боротися із людьми які свідомо відмовляються мати власних дітей
Російська влада вигадала метод боротьби із тими, хто не хоче народжувати дітей
ФСБ затримала жінку у Москві нібито при спробі виїзду з РФ
Переказувала гроші ЗСУ: москвичка отримала строк за держзраду (відео)
Брянські заворушення. «Російський добровольчий корпус» зробив несподівану заяву
Брянські заворушення. «Російський добровольчий корпус» зробив несподівану заяву
Ердоган не хоче засмучувати президента Росії Володимира Путіна
Ердоган блокує вступ Фінляндії та Швеції в НАТО: боїться засмутити Путіна – CNN
Болгарія через посередників за рік передала Україні озброєння на $1 млрд
Болгарія через посередників за рік передала Україні озброєння на $1 млрд
Розстріляли колону машин в Ірпені: Нацполіція встановила особи військових РФ
Розстріляли колону машин в Ірпені: Нацполіція встановила особи військових РФ
Видурювали гроші у родичів загиблих воїнів: в Одесі викрито шахрайську схему
Видурювали гроші у родичів загиблих воїнів: в Одесі викрито шахрайську схему
«Не там шукають ворогів». Україна відреагувала на шокуючі заяви грузинської влади
«Не там шукають ворогів». Україна відреагувала на шокуючі заяви грузинської влади
Дата публікації новини: