Катування і зґвалтування трансгендера на Житомирщині: версії потерпілого і поліції відрізняються

Катування і зґвалтування трансгендера на Житомирщині: версії потерпілого і поліції відрізняються
19-річний трансгендер написав нову заяву у поліцію, де просить розглядати його справу як вмотивовану упередженнями за ознаками сексуальної орієнтації

Правоохоронці розслідують злочин за ст. 186 («Грабіж»)

19-річний трансгендер із Житомирської області, якого напередодні травневих свят побили й зґвалтували, написав нову заяву у поліцію, де просить розглядати його справу як вмотивовану упередженнями за ознаками сексуальної орієнтації.

Копію заяви hromadske, датованої 3 травня, надали в правозахисному ЛГБТ-центрі «Наш світ», який допоміг потерпілому її скласти.

Натомість 5 травня поліція Житомирської області оприлюднила нову заяву щодо цієї справи. Версії подій трансгендера й поліції відрізняються.

У заяві потерпілий розповідає, що 29 квітня домовився зустрітися із 17-річним хлопцем, із яким напередодні познайомився в додатку для онлайн-знайомств Badoo.

«Я є трансгендерна людина, тому, незважаючи на переписку в інтернеті та попереднє онлайн-знайомство, (він) відреагував спочатку негативно на цей факт, але потім він сам запропонував піти в магазин та купити енергетичний слабоалкогольний напій «Рево». Після цього ми (пішли) в ліс біля річки між житловим масивом», — йдеться в заяві.

Перша відмінність

Близько 2 години ночі, за словами потерпілого, хлопець, із яким він був, «примусив мене до орального сексу, застосовуючи погрози та силу».

У повідомленні на сайті поліції від 5 травня вказано: «За письмовими показами заявника, після нетривалого спілкування між новими знайомими відбувся оральний статевий акт, на який він погодився за власним бажанням».

Друга відмінність

Після зґвалтування, як пише в заяві трансгендер, хлопець комусь зателефонував, відвів його в кущі й почав бити. Далі під'їхала автівка, в якій були ще четверо хлопців і дівчина: «Хлопці почали бити мене всі разом. Потім примусово роздягали догола та били по голові, щоб я не кричав і не кликав на допомогу».

За версією поліції, після сексу хлопець, з яким трансгендер зайнявся сексом начебто за згодою, «запідозрив, що зустрівся не з дівчиною — і між ними виник конфлікт», хоча, за свідченнями потерпілого, про це він дізнався принаймні одразу під час зустрічі. «Під час сутички повз парубків проїжджав транспортний засіб, водій та пасажири якого втрутились у ситуацію», — йдеться в повідомленні поліції, із чого випливає, що між телефонним дзвінком одного з нападників і приїздом авто немає зв’язку.

Третя відмінність

Далі потерпілий у заяві говорить про те, що хлопець, який примусив його до сексу, відібрав у нього телефон. Дівчина, яка була присутня на місці події, надягла на нього наручники. Потерпілого трансгендера роздягли догола, били, намагалися ще кілька разів зґвалтувати, йому погрожували ножем (від нього на тілі лишилися подряпини) і вбивством. Усе це вони знімали на свої мобільні телефони.

Через деякий час нападники почали гнати хлопця в бік будинку, аби отримати гроші — 10 тисяч гривень. «Хлопці постійно кричали, що вони «банда» й нікого тут не бояться. Якщо я не виконую всі їхні вимоги, вони вб’ють мене дуже жорстоко, а якщо я віддам гроші, то мене нібито відпустять».

Хлопець дійшов до будинку, де він мешкав разом із братом і батьками. Разом із нападниками потерпілий зайшов на подвір’я. Батьки хлопця прокинулися від гавкоту собаки, викликали поліцію та швидку, після чого нападники поїхали. Це сталося, за словами потерпілого, вже після 5 ранку 30 квітня.

У заяві поліції всі ці події описуються так: «у заявника відібрали мобільний телефон, нанесли йому тілесні ушкодження та роздягнули, змусивши в такому вигляді йти додому».

За словами правоохоронців, вони вже поспілкувалися з потерпілим і його «17-річним інтернет-знайомим», особу решту учасників події ще встановлюють.

Трансгендер вказує, що в постанові про призначення судово-медичної експертизи від 30 квітня, яку йому вручили, відсутнє згадування щодо його зґвалтування.

За словами хлопця, після того, що сталося, перебуває в страху за своє життя й хвилюється за життя своїх батьків і близьких, «адже нападники зараз знають, де я живу, та бачили моїх батьків».

Документ клікабельний

Він у заяві стверджує, що вказані обставини свідчать про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 (завдання тяжких тілесних ушкоджень групою осіб), ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 3 ст. 161 (порушення рівноправності громадян) і ч. 2 ст. 162 (незаконне проникнення в житло) Кримінального кодексу України. Хлопець вважає, що дії нападників були вмотивовані упередженнями за ознакою сексуальної орієнтації.

«На жаль, ми не вказали номер статті Кримінального кодексу України (щодо зґвалтування — ред.), але це не привід для поліції говорити, що зґвалтування не було. Поліція має сама належним чином кваліфікувати всі відомості, викладені в заяві та надати адекватну кваліфікацію злочину», — додали ЗМІ у правозахисному ЛГБТ-центрі «Наш світ».

Нагадаємо, 5 травня ЛГБТ-правозахисники повідомили, що на Житомирщині напередодні травневих свят жорстоко побили хлопця, який на сайті знайомств домовився про побачення з іншим хлопцем. За словами правозахисників, постраждалого з тяжкими травмами госпіталізували до медзакладу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: