Директор театру ім. Саксаганського В’ячеслав Усков: Актори обіцяють перекривати дороги

Директор театру ім. Саксаганського В’ячеслав Усков: Актори обіцяють перекривати дороги
В’ячеслав Усков

Керівник Київського обласного музично-драматичного звертається до керівників держави

186 акторів і співробітників Київського обласного музично-драматичного театру ім. Саксаганського, який розташовується у Білій Церкві, погрожують оголосити голодування. Причина - кількамісячне затримання заробітної плати. 11-го грудня у Білій Церкві відбувся мітинг, на якому працівники театру вимагали виплатити з обласного бюджету 7,5 млн грн боргів. Рішення про виділення грошей театру актори очікували 7 грудня. Саме тоді відбулося засідання облради. Однак частина депутатів заблокували рішення. Голова комісії з питань управління комунальною власністю, приватизації та житлово-комунального господарства та впровадження енергозберігаючих технологій Київської облради, «свободівець» В’ячеслав Хмельницький виніс на голосування питання про звільнення з посади директора-художнього керівника театру ім. Саксаганського В’ячеслава Ускова. Він пояснив це численними порушеннями, які виявили аудитори під час перевірок, починаючи з 2014-го року. Нібито сума збитків становить 1,8 млн грн.

Проте більшість депутатів таке кадрове рішення не підтримали. Потім член фракції «Батьківщина» Віктор Світовенко вніс пропозицію і отримав від колег схвалення не переказувати театру 7,5 млн. грн. Ця сума є частиною з виділених ще в грудні минулого року 25 мільйонів  фінансування діяльності установи культури на 2017 рік. На думку одного з акторів театру Валерія Войтова, який бере участь в акціях протесту, намагання усунути з посади В’ячеслава Ускова «робляться з метою розвалити колектив і перетворити театр на засіб відмивання грошей». Про це артист сказав у коментарі «Главкому». За словами відомого театрального критика Олега Вергеліса, протистояння митців з владою дійшло до того, що один із депутатів назвав театр «гнійничковим наривом на тілі Київщини».

Директор театру В’ячеслав Усков у інтерв’ю «Главкому» розповів, які порушення йому інкримінують депутати, скільки заробляють актори театру та оголосив про намір дійти зі своїми проблемами і до прем’єра, і до президента.

Чим не догодили владі? Чому облрада не виділяє вам фінансування?

У грудні 2016-го року облрада нам виділила 24,8 млн грн. Потім з не зрозумілих причин у червні цього року залишили нам лише 15 млн. Витратили ми 12 мільйонів, три мільйони ще – це відпускні за травень-червень. Далі ми залишилися без грошей, це все одно що нас закрили. Врахуйте, що гроші, які нам виділяють, ідуть тільки на виплату заробітної плати. Нам рекомендували зменшити піти на скорочення витрат. Коли ми проходили усі перевірки, мені так і сказали: В’ячеславе, якщо ти хочеш отримати ці гроші, візьми щось зміни, зніми надбавки, гроші за вислугу років, тоді гроші дадуть.

Хто давав такі рекомендації?

Начальник управління, головний розпорядник (Подолянець Ігор Іванович - начальник управління культури, національностей та релігій Київської ОДА – «Главком»). Ми погодилися змінити суму, про все з ними (обласною владою) домовилися. Комісії, які нас перевіряли, запевнили нас, що все буде гаразд. І тут ні з того ні з сього 7 грудня за півгодини до початку сесії обласної ради почали говорити про те, що мене хочуть зняти з роботи. Одні політики почали пропонувати іншим такий гешефт: якщо ви проголосуєте за зняття директора, ми проголосуємо за зміни до бюджету області. Проте більшість депутатів не підтримала таке кадрове рішення. Депутати відповідно не проголосували за зміни до бюджету. Після перерви у засіданні представник «Батьківщини» запропонував зняти з театру ці 7,5 млн грн, які нам мали повернути.

Найактивнішими в бажанні відправити вас у відставку з посади керівника театру ви називали «Опозиційни блок», «Свободу», «Батьківщину». Чому саме ці політичні сили?

Говорять: театр не звітує, директор театру - шахрай. У квітні-травні у нас була перевірка, проводився аудит. Було всього три зауваження. Одне з них ми опротестували у суді, виграли його. Зауваження стосувалося того, що я нібито незаконно виділив матеріальну допомогу акторам, працівникам театру, за три роки – 540 тис. грн. Але є заява, є медичне підтвердження того, що людина, якій виділили допомогу, дійсно потребувала допомоги на лікування. Друге зауваження стосувалося проектора, який вкрали. Історія така: ми гастролювали з виставами великими містами України. У Харкові спочатку не знайшли на місці потрібного нам проектора. Потім підписали угоду з фірмою, яка змогла нам його знайти і надати в користування, ця фірма займалася організацією нашої роботи в Харкові. Але цей проектор у Харкові украли. Тому керівник фірми, яка нам його давала в оренду, купив за власні кошти такий самий проектор, аби у нас не зірвалися вистави. Ми з ним уклали договір (оренди), але дата, за яким нам мали передати проектор і дата його отримання були різними. Тому до цього причепилися. Мовляв, я мав вимагати від нього санкцій за те, що він пізніше надав мені проектор, ніж було домовлено. Але ж людина взагалі не мала мені його передавати, він міг послатися на крадіжку, послатися на слідство, яке проводиться через це! Ще один закид стосувався водіїв, які за три роки списали бензину на 8 тис. грн.

Депутати облради хочуть мене зняти 14-го грудня під час сесії. Передали Ганні Віталіївні (Ганна Старикова – голова Київської облради, член «ВО «Батьківщина» - «Главком») службову записку з інформацією про те, що іде нині перевірка нашої діяльності. Так от, було розслідування, на мене відкрили провадження. Але 23 жовтня справу проти мене прокуратура закрила.

Хто конкретно лобіює зняття вас із посади?

Я знаю, хто саме. Але не можу називати цю людину, бо я боюся.

З ким із народних депутатів спілкувалися, хто пообіцяв допомогти?

Тільки що від нас поїхав Сергій Каплін (член фракції БПП). Були також Тарас Кремінь і Хвича Мепарішвілі («Народний фронт»). Вони висловили повну підтримку театру. Сергій Миколайович Каплін був у нас на зборах і 14-го грудня їдемо до обласної ради.

Як реагує на ситуацію голова облдержадміністрації Олександр Горган, чи спілкувалися з ним?

Ні, не спілкувався, але хотів, звичайно. У нас же не вперше затримки по зарплаті. Хотіли налаштувати колектив проти керівника.

Хто?

Влітку до театру приходили депутати облради і розповідали, що театр не звітує про свою роботу. Але це неправда. Звіти ми подаємо своєчасно і без порушень. 12-го грудня депутат Хмельницький (В’ячеслав Хмельницький, депутат облради від ВО «Свобода», голова комісії з питань управління комунальною власністю, приватизації та житлово-комунального господарства та впровадження енергозберігаючих технологій Київської облради, - «Главком») вночі біля театру закидав ті самі обвинувачення, роздавав інтерв’ю, казав, що ми звіти не подаємо.

До кого ще зверталися по допомогу?

Пишемо лист, який Сергій Каплін відвезе президентові і прем’єрові. Йому сказали наші актори, що якщо будуть спроби зняти керівника, то люди оголосять страйк, перекриватимуть дороги. Тобто все робитимуть, аби зняття з посади не допустити.

Яка зарплата у акторів вашого театру?

4500 – 4800 гривень. У нашому академічному театрі є надбавка за академічні години коефіцієнт 1,8-3,0. Є обов’язкові виплати за вислугу років. Але зараз все познімали, сьогодні у нас надбавок немає.

Скільки грошей театр сам заробляє?

Грошей ніколи не вистачає. Ми заробляємо більше, ніж будь який обласний театр в Україні. В минулому сезоні ми заробили 6,8 млн грн. Цього сезону буде ще більше. Але з цих грошей ми сплачуємо ПДВ, сплачуємо 20% за авторські права. Минулого року 688 вистав зіграли, половина з них у Київській області. Врахуйте видатки на транспорт, оренду приміщення, де ми виступаємо.  «Чистими» виходило у нас заробити близько 3 млн за рік. Середній вік актора нашого театру – 27 років, ми не маємо власного житлового фонду. Щоби актори хотіли до нас у Білу Церкву їхати і працювати, ми орендуємо для них 72 квартири за свої кошти.

Мешканці Білої Церкви ходять до театру?

Зараз квитки продаємо на березень. До цього часу на всі вистави квитки викуплені.

Куди поза межами області виїжджаєте з виставами?

Нещодавно були у Новій Каховці. Розумієте, у Київській області окрім нашого професійного театру немає жодного іншого, немає філармонії. Театр виконує функції ще й філармонії. Таким чином ми для області економимо десь 50 млн грн…

P.S. 14-го грудня депутати Київської обласної ради ухвалили рішення звільнити В'ячеслава Ускова із займаної посади директора театру.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: