ВООЗ оновила список патогенів, які можуть спровокувати наступну пандемію

ВООЗ оновила список патогенів, які можуть спровокувати наступну пандемію
Вірусологи вказують, що багато патогенів обмежені певними регіонами, але мають потенціал для глобального розповсюдження
фото: з відкритих джерел

У списку понад 30 вірусів і бактерій, включно з вірусом грипу А, вірусом денге і вірусами віспи мавп

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила список найнебезпечніших вірусів, бактерій і грибків, які можуть спровокувати наступну пандемію. Про це пише Nature.

У списку понад 30 вірусів і бактерій, включно з вірусом грипу А, вірусом денге і вірусами віспи мавп. Дослідники пояснили, що обирали патогени на основі їхньої потенційної загрози для глобальної охорони здоров’я. Критеріями відбору були висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. У той же час, експерти підкреслили, що список не буде сталим і, ймовірно, його оновлюватимуть зважаючи на глобальні зміни, як-от зміну клімату, урбанізацію та міжнародні поїздки.

Серед більш ніж 30 пріоритетних патогенів тепер значаться групи коронавірусів, такі як Sarbecovirus (включно з SARS-CoV-2) і Merbecovirus (включно з MERS). Вірус віспи мавп також було додано після спалаху 2022 року, а вірус натуральної віспи залишається у списку через потенційне використання як біологічної зброї.

До списку занесено і віруси грипу А, такі як підтип H5, що спричинив спалах серед великої рогатої худоби у США.

Серед п’яти нових бактерій – штами, що спричиняють холеру, чуму, дизентерію, діарею і пневмонію. Два віруси гризунів, що перейшли до людей, також потрапили до списку через зростання ризику передачі, пов’язаного зі зміною клімату та урбанізацією. Вірус Ніпах, який переносять кажани, також залишився у списку через його високу смертність і легке передавання тваринам.

Вірусологи вказують, що багато патогенів обмежені певними регіонами, але мають потенціал для глобального розповсюдження.  Вказується, що список призначений для допомоги в розробці методів лікування, вакцин і діагностики.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано випадки нового штаму коронавірусу. У липні в Україні були зафіксовані три випадки нового субваріанту коронавірусу Omicron FLiRT. Згідно з наявними дослідженнями, поточні вакцини та бустери залишаються й надалі ефективними, втім, не рятують від зараження новим штамом.

Раніше повідомлялося, що ВООЗ уперше в історії опублікувала клінічні рекомендації для відмови від куріння.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: