Держлісагентство закликає громадян не спалювати сухостій

Держлісагентство закликає громадян не спалювати сухостій
Держлісагентство закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки у лісах, що може застерегти від трагічних наслідків

Спалювання сухостою становить небезпеку для життя людей і тварин

Державне агентство лісових ресурсів нагадує, що в лісах України наступив період, коли різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Про це повідомляє пресслужба Держлісагентства України.

З початку року працівниками державної лісової охорони лісогосподарських підприємств, що входять до сфери управління Держлісагентства, виявлено та ліквідовано 712 лісових пожеж на площі більше 1300 га. Це майже в чотири рази більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Лише цього тижня лісівникам довелося 392 рази виїжджати на гасіння лісових пожеж. 

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог правил пожежної безпеки у лісах, а також випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг, що межують з лісовими масивами. Сильні весняні вітри сприяють розповсюдженню вогню на прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення.

Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей і тварин.

Громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які перебувають на території України, зобов’язані:

  • виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем;
  • повідомляти лісогосподарське підприємство, територіальний підрозділ ДСНС, місцеві органи влади про виникнення лісової пожежі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;
  • заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;
  • випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Держлісагентство закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки у лісах, що може застерегти від трагічних наслідків.

Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.
У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ).
Ґума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання.
Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.
Уламки меблів, старих дерев’яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець.

Нагадаємо, Київ знову вкрила брудна хмара.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: