Хліб дорожчає, але експорт зерна не зупиняється. «Укрзалізниця» оприлюднила цифри

Хліб дорожчає, але експорт зерна не зупиняється. «Укрзалізниця» оприлюднила цифри
«Укрзалізниця» похвалилася рекордними обсягами перевезення зерна у грудні
фото: agropolit.com

Загалом за підсумками 2021 року компанія перевезла 33,666 млн тонн зернових вантажів

У грудні 2021 року «Укрзалізниця» перевезла 3,865 млн тонн зернових вантажів, що на 15,8% більше, ніж у грудні 2020 року. Цей показник став рекордним за останні 11 років, ідеться на сайті компанії.

Так, попередній грудневий рекорд було встановлено в доепідемічному 2019 році, коли перевезення зернових становили 3,825 млн тонн. Показник грудня 2021 року вищий за нього на 1,1 %, інформують в «Укрзалізниці».

Загалом за підсумками року компанія перевезла 33,666 млн тонн зернових вантажів. Перевезення у внутрішньому сполученні склали 3,6 млн тонн, експортні – 29,26 млн тонн, імпортні – 215,6 тис. тонн та транзитні – 589,9 тис. тонн.

У компанії також нагадали, що у листопаді 2021 року перевезли 4,1 млн тонн зернових вантажів у всіх видах сполучень, що стало абсолютним рекордом перевезень зернових у місячному вимірі. Також цей показник на 2,7 % більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Раніше керівник об'єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко в інтерв’ю «Главкому» розповів, що в Україні хліб помітно дорожчий, ніж у європейських країнах через високий податок на додану вартість (ПДВ). В той час, як інші держави в умовах пандемії коронавірусу обмежують експорт та створюють стратегічні запаси зерна, в Україні цього року знехтували продовольчою безпекою.

Васильченко розповів, що внутрішнє споживання пшениці складає до 7 млн тонн (з них 5,5 млн тонн – пшениця продовольча, решта – фуражна).

В Україні зібрано рекордний урожай пшениці – 32,2 млн тонн у бункерній вазі. «Якщо після очищення зерна виходить 30 млн тонн, то забираємо квоту трейдерів, і отримуємо на власні потреби лише 4,7 млн тонн. Тобто дефіцит – 800 тис. тонн. І це при тому, що інші країни в умовах пандемії коронавірусу обмежують експорт, створюють стратегічні запаси», – зауважив Васильченко.

Раніше повідомлялося, що зростання цін на зерно та неефективний контроль обсягів його експорту невдовзі кардинально позначаться на цінах на хліб в Україні.

Читайте також матеріали «Главкома»:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: