«Прямий» заявляє про чергову спробу влади відібрати телеканал

«Прямий» заявляє про чергову спробу влади відібрати телеканал
Майно підприємства вкотре планують арештувати як речовий доказ і передати в управління АРМА
фото з відкритих джерел

«Чотири роки триває кримінальне провадження. Немає жодного повідомлення про підозру»

На «Прямому» заявили про чергову спробу силовиків за вказівками влади арештувати телеканал і передати його в управління АРМА.

З цим, зокрема, повʼязують вчорашні обшуки у колишнього власника телеканалу Володимира Макеєнка. Як повідомив у прямому ефірі ведучий Валерій Калниш, під час обшуків у Макеєнка вилучили оригінал завірених нотаріусом свідчень колишнього керівника слідчої групи Державного бюро розслідувань Олега Корецького.

«Вчора о 7:30 в офісі та помешканні Володимира Макеєнка, який вже три роки не є власником «Прямого» каналу, відбулися обшуки. За даними наших джерел шукали оригінал нотаріально завірених свідчень колишнього керівника слідчої групи ДБР Олега Корецького, який у липні 2020 року підтвердив: керівники ДБР давали вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу «Прямий» як речового доказу. Внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність. «Прямому» з власних джерел стало відомо, що сьогодні під час обшуків у Макеєнка правоохоронці знайшли документи, які фактично свідчать про цю справу», – повідомив ведучий.

Оригінали показань слідчого ДБР необхідні телеканалу, щоб захищати свої інтереси в міжнародних судах – пояснюють на «Прямому».

Як відомо, справу щодо телеканалу «Прямий» відкрили за наклепом Андрія Портнова – проросійського діяча і соратника Януковича. За словами адвоката телеканалу Євгена Солодка, Шевченківський районний суд Києва 31 червня 2023 року зобовʼязав ДБР закрити провадження щодо «Прямого» або ж передати справу до суду. Адвокат зазначає: з 2019 року слідчі ДБР не знайшли доказів порушення закону і вони зобовʼязані виконати рішення суду. Однак ДБР ігнорує цю ухвалу, а щоб продовжити тиск на канал, реєструє нове провадження проти Макеєнка.

«Чотири роки триває кримінальне провадження. Немає жодного повідомлення про підозру. І ось 31 травня цього року знакове рішення Шевченківського районного столичного суду про те, що ДБР прийміть рішення – або закривайте, або щось зробіть взагалі. Звичайно ДБР цього не зробило. Там роблять вигляд, що нічого не відбулося», – говорить адвокат.

«Прямий» заявляє про чергову спробу влади відібрати телеканал фото 1

«Наскільки мені відомо, ухвалу про обшук у Макеєнка виносив Личаківський районний суд Львова. Ми всі добре знаємо, що ДБР знаходиться в Києві. І за територіальною підсудністю – це Шеченківський район. Але якимось дивним чином чомусь над цією справою здійснюється судовий контроль саме у Львові. Я не виключаю, що можливо і сьогодні, можливо завтра може бути ухвала про передачу каналу в АРМА. Яке там буде формулювання – корпоративних прав, майна тощо – вони здатні на будь-що», – вважає Солодко.

Генпродюсерка телеканалу «Прямий» Світлана Орловська теж припускає, що майно підприємства вкотре планують арештувати як речовий доказ і передати в управління АРМА, яку нещодавно очолила Олена Дума.

«У конкурсі на посаду нового керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів України (АРМА) перемогла Олена Дума. І я нагадаю, що був величезний скандал, тому що Transparency International закликала Кабмін не голосувати за призначення цієї кандидатури. Там зазначили, що у Думи немає необхідного професійного досвіду, є тісні політичні звязки, ймовірно вона має ділові контакти з держзрадником та підозрюваним у співпраці з росією», – зауважила Орловська.

Вона також наголосила: тиск на медіа несумісний із європейською інтеграцією України.

«Як в правовій державі,  яка прямує до Євросоюзу, яка хоче вступити в НАТО, яка воює за свободу, можуть відбуватися такі речі? Я абсолютно ніколи не повірю, що такі речі відбуваються просто так, і що ДБР діє хаотично. Очевидно, що є чиясь вказівка знищувати інформаційні ресурси, знищувати «Прямий» телеканал. І це бажання, яке зʼявилось 24 травня 2019 року і воно не зникло по цей день. У жовтні Єврокомісія має ставити оцінку і запрошувати Україну до вступних перемовин до Євросоюзу. Ми на увесь світ, усім нашим партнерам говоримо і про свободу слова зокрема», – резюмує Світлана Орловська.

Вона закликала правоохоронців не брати участь у незаконних діях, за які потім доведеться нести відповідальність.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович: профільний комітет зняв антиукраїнські норми із законопроєкту про англійську мову
Артем Пивоваров
Конфлікт на концерті: Пивоваров відповів глядачу із сцени
Леся Нікітюк
«Досі на російському ринку»: Леся Нікітюк потрапила у скандал через рекламу бренду
ДБР затримало скандально відомого одеського воєнкома
ДБР затримало скандально відомого одеського воєнкома
Леся Гасиджак
Хто захейтив зовнішній вигляд директорки музею Голодомору і як відреагувала мережа: подробиці скандалу
Російська спортсменка Смірнова влаштувала провокацію на чемпіонаті світу
«Чемпіонка з сидіння на стільці». Соцмережі лютують після провокації російської спортсменки
Олексій Толкачов думає, що українці не заслуговують на перемогу
«Ми не заслуговуємо на перемогу». Толкачов написав ще один скандальний пост
Безугла на прикладі свого медичного минулого лікаря-терапевта взялася аналізувати від чого у людей буває ожиріння
«Ожиріння – це хвороба». «Слуга» Безугла спровокувала мережу
СБУ проводить обшуки в екснардепа Макеєнка (фото)
СБУ проводить обшуки в екснардепа Макеєнка (фото)
Дата публікації новини: