По домівках – до травня? Україна напередодні надзвичайного стану

Пандемія
По домівках – до травня? Україна напередодні надзвичайного стану

«Будь ласка, пояснюйте людям, що карантин – це не жарти», – попросив Зеленський голів ОДА та мерів обласних центрів вчора на нараді

Найближчими днями на країну чекає ще суворіша зовнішня та внутрішня ізоляція

Цього тижня Верховна Рада запровадить в Україні режим надзвичайного стану через пандемію коронавірусу. Про це «Главкому повідомили відразу кілька високопоставлених джерел у владі. Звісно, це рішення буде хвалене, якщо депутати зможуть зібратися за нинішніх обставин. Після того, як вірус перекинувся вже на самих парламентарів (станом на вчора інфікованих нардепів троє), охочих потрапити в обмежений простір під куполом і наразитися на ризик захворіти все менше.

Попри це вчора голова Верховної Ради Дмитро Разумков підтвердив інформацію про підготовку позачергового засідання парламенту. А ще раніше перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт про проведення пленарних засідань онлайн, однак, аби його ухвалити, потрібно знову ж таки фізично зібратися. Лунають і досить екзотичні пропозиції – як то від віцепрем’єра зі справ окупованих територій Олексія Резнікова, який запропонував запускати в зал для голосування депутатів групами по 10 осіб і розтягнути його у часі.

У президентській фракції «Слуга народу» запевняють: її нардепи попереджені, що їх можуть скликати в екстреному порядку протягом 24 годин. Аргументувати запровадежння надзвичайного стану будуть прикладом китайської провінції Вухань, звідки й пішло світове зараження, – там тільки методами найсуворішого карантину та блокади вдалося у двомісячний термін зменшити кількість нових заражених майже до нуля. А от країни демократичної Західної Європи, особливо Італія та Іспанія, вчасно не відреагували і тепер мають сотні загиблих щоденно.

Запровадження надзвичайного стану, який вже діє у Італії, США, Іспанії, Чехії, Казахстані та багатьох інших країнах, призведе до тимчасового обмеження прав та свобод громадян строком на місяць з подальшим подовженням у разі необхідності. Також уже очевидно, що раніше оголошений до 3 квітня карантин на території України буде продовжений – і, як стверджують джерела «Главкома» в Офісі президента, не до середини квітня, як досі вважали оптимісти, а щонайменше до 1 травня. Відповідно така популярна у нас Паска відбуватиметься також у «онлайн-режимі». Та й травень – це найкращий випадок, якщо епідемія піде на спад, але є багато підстав очікувати на менш оптимістичний сценарій.

Усі розуміють, що масове повернення українських громадян з-за кордону, якому в останні тижні сприяє держава, точно не поліпшить епідеміологічну ситуацію всередині держави. Десятки тисяч людей при поверненні підписують документи про самоізоляцію на два тижні, дотримання цих заходів має перевіряти поліція, але в центральній владі не мають зайвих ілюзій. Поява людей, які перебували зокрема й в епіцентрах розповсюдження коронавірусу, неминуче веде до вибуху нових захворювань.

Історія з невеликою Чернівецькою областю, яка вибилася в лідери серед інфікованих COVID-19, свідчить про те, як миттєво поширюється інфекція від прибулих з-за кордону у разі нехтування карантинними нормами. А в тому, що такий непослух в тій чи тій формі буде, на жаль, можна не сумніватись.

Саме тому наразі в закритому режимі силовиками розглядається варіант блокади найбільш проблемних регіонів задля запобігання поширенню епідемії. Найвірогідніше, крайніх заходів буде вжито саме до областей Західної України, де скупчуються прибулі, та столиці, яка вчора стала лідером із кількості виявлених нових хворих.

Вже є наочний китайський варіант із тотальним блокуванням Вуханя, але яким саме чином така ізоляція може бути реалізована в нашій країні, поки остаточно не ясно. У будь-якому разі попереду – дуже непопулярні заходи.

Час Авакова

Власне, влада і не приховує своїх намірів. Спочатку радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко налякав усіх постом у фейсбуці, де напророчив комендантську годину, скасування права на приватність і таємницю пересування та штрафи за вихід на вулиці.

А згодом і його шеф Арсен Аваков пообіцяв посилення карантину до тотального та лобіювати найсуворіші заходи для боротьби з коронавірусом – зокрема, закриття роботи всіх підприємств, окрім критично важливих. Окреме питання – хто складатиме список таких підприємств. Також цікавий ступінь суворості профілактичних заходів – наприклад, у Франції, аби вийти з дому, необхідно заповнювати спеціальну форму з причинами виходу.

Враховуючи, що виконання карантину відтепер контролюють поліція та Національна гвардія, фактично відомство Авакова поступово стає Офісом №1 в країні. Поки президент у своїх відеозверненнях усміхається і бажає усім «36 і 6». Аваков і за минулого президента демонстрував амбіції стати «не першим, але й не другим». Зараз же, коли в переляканій команді Зеленського не приховують, що схиляються перед досвідом та мудрістю голови МВС, – це взагалі «клацнути пальцями».

Ще один фронт, на якому Банкова поки програє, – місцевий. Мер Києва Віталій Кличко розвів бурхливу діяльність у плані протидії коронавірусу, іноді випереджаючи ініціативи центральної влади. І це відверто дратує і Офіс президента, і шефа МВС. Мер Харкова Геннадій Кернес та місцевий олігарх Олександр Ярославський, зі свого боку, ведуть свою окрему боротьбу з вірусом, відверто конфронтуючи з губернатором Олексієм Кучером, який оголосив режим надзвичайної ситуації на Харківщині. Мер Дніпра Борис Філатов також акцентує, що місто робить закупівлі до місцевих лікарень, не отримавши ані копійки з держбюджету.

Україна слідом за світом продовжує занурюватися у безпрецедентну історію з коронавірусом, а українські політики у своєму стилі займаються перетягуванням ковдри, замість того, аби спільно вирішувати, як країна буде ізолюватися далі. І не тільки від зовнішнього світу...

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: