Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони
Рустем Умєров очолить Міністерство оборони України
фото: Facebook Рустем Умєров

Президент Зеленський очікує від Ради підтримки кандидата 

Олексій Рєзніков подав у відставку, і замість нього Міністерство оборони України має очолити Рустем Умєров. Про це заявив президент Володимир Зеленський у рамках свого традиційного вечірнього звернення у неділю, 3 вересня.

Глава нашої держави наголосив: «Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень. Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури».

Сьогодні, 4 вересня Рустем Умєров написав заяву з проханням звільнити його з посади голови Фонду держмайна.

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони фото 1

Біографія та особисте життя

Рустем Умєров народився 19 квітня 1982 року в Самарканді в сім'ї вихідців з Алушти в Криму, є етнічним кримським татарином та мусульманином. У 1944 році сім'ю Умєрових насильно депортували з усім кримськотатарським народом з Криму до Центральної Азії. Після 50 років в депортації у вигнанні та початку репатріації кримських татар наприкінці вісімдесятих та на початку дев'яностих років минулого століття вони змогли повернутися на історичну батьківщину.

Закінчив Кримську школу-інтернат для обдарованих дітей Міносвіти та науки АР Крим, був стипендіатом з «Програми обміну майбутніх лідерів (FLEX), США». У Національній академії управління здобув ступінь бакалавра економіки та магістра фінансів.

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони фото 2

З 2004 по 2010 Умєров обіймав різні керівні посади у компанії lifecell, де керував напрямками юридичної підтримки та логістики. Паралельно почав займатись інвестиційною діяльністю.

У 2016 році допомагав створювати «Фонд Культурної Спадщини».

У 2019 році Рустем Умєров став народним депутатом України від фракції «Голос» і очолив Тимчасову спеціальну комісію з питань моніторингу отримання використання міжнародної матеріально-технічної допомоги. Він також був співголовою «Кримської платформи» та членом переговорної групи з РФ.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Заступник Керівника Постійної делегації Парламентської асамблеї Ради Європи.

Співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Королівством Саудівська Аравія, співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Турецькою Республікою. Є членом груп дружби з міжпарламентських зв'язків з Державою Ізраїль, Китайською Народною Республікою, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, США, Японією та Канадою.

У 2021 році - нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за указом Президента України.

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони фото 3

За час роботи депутатом зареєстрував у співавторстві з колегами майже 100 законопроєктів. У травні 2020 року був одним з авторів закону щодо оплати лікарняних медикам у зв'язку з COVID-19 незалежно від страхового стажу та у розмірі 100 % середньої зарплати.

У вересні 2020 разом з іншими депутатами ініціював постанову до уряду щодо перерозподілу грошей з Фонду боротьби з COVID-19 на забезпечення безпечного навчального процесу і якісної освіти в умовах карантину. 

Один з авторів законопроєкту, який встановлює процедуру визнання особою без громадянства. Цей закон дасть змогу для таких осіб законно перебувати на території України та отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання на території України. 

У співавторстві з Умєровим до парламенту подано та ухвалено законопроєкт, який звільняє внутрішньо переміщених осіб від сплати туристичного збору за проживання у тимчасових помешканнях. 

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони фото 4

З вересня 2022 року очолює Фонд Державного майна.

Рустам Умєров одружений та має трьох дітей.

Робота з деокупації Криму

У 2007 році Умєров був співзасновником міжнародної організації «Bizin Qirim» та ГО «Земляцтво кримських татар», а з 2011 до 2013 року - «Фонду Розвитку Криму». У 2012 році він став співзасновником та членом правління Кримської міжнародної бізнес-асоціації, був довіреною особою кандидата у народні депутати по 10 округу в АР Крим Ахтема Чигойза.

У 2021 році депутат ініціював проєкт закону про скасування вільної економічної зони «Крим», після чого Рада скасувала відповідний закон, а також пов'язані з ним зміни до Податкового та Митного кодексів України. Таким чином, влада нашої країни не постачатиме воду на півострів до його деокупації.

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони фото 5

Крім цього, Рустем Умєров активно працює над відновленням історичних та політичних прав кримськотатарського народу на державному рівні. Він виступав за прийняття двох важливих для кримських татар законопроєктів: про корінні народи та статус кримськотатарського народу.

Разом із Мустафою Джемілєвим є одним з ініціаторів будівництва за підтримки Туреччини 1000 квартир для внутрішньо переміщених кримських татар та пільгових категорій громадян України. На початку квітня 2021 року президенти України та Туреччини домовились про початок будівництва квартир.

Була підписана угода, в якій турецька сторона закріпила намір побудувати 500 квартир: 200 запланували звести в Миколаєві, 200 — у Херсоні, 100 — у Києві. У липні 2021 року Верховна Рада ратифікувала Рамкову угоду між Україною та Туреччиною щодо будівництва житла для кримських татар та пільговиків.

У 2021 році складі делегації на зимовій сесії ПАРЄ Умєров порушив проблему порушення прав українців та кримських татар в Криму з боку російських окупантів. Йдеться про те, що вони через етноконфесійну приналежність та українську позицію підлягають перевіркам з боку окупаційної адміністрації. Наслідком цього є репресії та незаконні вироки. Іншим проявом етнічного профілювання є ненадання медичної допомоги політичним заручникам Кремля.

Також порушив питання примусової вакцинації РФ громадян в Криму своєю вакциною, яка не пройшла третю стадію клінічних випробувань.

Рустем Умєров: цікаві факти з життя майбутнього міністра оборони фото 6

Фонд ASTEM Foundation

У 2013 році Рустем Умєров став співзасновником фонду ASTEM Foundation. Фонд орієнтований на поліпшення суспільного життя за допомогою підтримки ініціатив у сферах розвитку соціальних інновацій, регіональних спільнот, освіти, медицини, спорту, культури, прав людини та релігійних свобод.

Фонд є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders Стенфордського університету, яка розроблена для підготовки українських політичних діячів, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів, а також лідерів громадських організацій. Мета програми: розвиток лідерських навичок і зміцнення наукової бази стипендіатів для участі у розв'язання проблем розвитку в Україні.

У травні минулого року, завдяки підтримки ASTEM Foundation був відремонтований рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, який був захоплений Росією в листопаді 2018 року біля Керченської протоки.

Читайте також: Глава МЗС Франції Катрін Колонна: Україна сьогодні ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: