«Список Гандзюк»: Депутати вимагають створити слідчу комісію для розслідування нападів на активістів

«Список Гандзюк»: Депутати вимагають створити слідчу комісію для розслідування нападів на активістів
Проект постанови про створення ТСК для розслідування відомостей щодо нападів на активістів депутати подали ще 22 жовтня

Фракції БПП та «Народного фронту» не направляють своїх представників до ТСК

Народні депутати декількох фракцій Верховної Ради вимагають створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування фактів нападів на громадських активістів. Відповідну заяву поширила народний депутат від БПП Світлана Заліщук.

«Сьогодні разом з колегами йдемо на засідання погоджувальної ради голів фракцій та парламентських комітетів вимагати створення тимчасової слідчої комісії Верховної ради щодо розслідування фактів нападів на громадських активістів зі «Списку Гандзюк», - написала вона у Facebook.

За її словами, керівництво Верховної Ради та парламентської коаліції нехтують своїм правом контролювати правоохоронні органи та можливістю провести власне розслідування питань, що становлять суспільний інтерес.

Вона нагадала, що проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування відомостей щодо нападів на активістів депутати подали ще 22 жовтня.

«Метою тимчасової слідчої комісії визначається перевірка відомостей та ходу розслідувань щодо 55 нападів на громадських активістів у 2017-2018 роках зі «Списку Гандзюк». І лише в шести випадках були затримані нападники. Водночас майже в кожному з цих нападів є нарікання на роботу правоохоронних органів, скарги на їхню бездіяльність та можливу причетність до деяких з цих нападів», - написала Заліщук.

Вона зазначила, що для створення комісії достатньо представництво хоча б одного народного депутата від кожної депутатської фракції або групи. Водночас майже за два тижні своїх представників до складу ТСК направили лише дві фракції – «Самопоміч» та «Батьківщина». За її словами, всі інші депутатські фракції та групи проігнорували створення ТСК, зокрема, фракції «Блок Петра Порошенка» та «Народного фронту», представники яких очолюють усі силові та правоохоронні органи в країні.

Як відзначив народний депутат від БПП Мустафа Найєм, з моменту реєстрації постанови для створення ТСК відбулися два нові напади на активістів.

«Закон дозволяє створити комісію і без БПП і «Народного фронту». Якщо депутатська фракція або група не запропонувала у встановлений строк представників для роботи в ТСК, комісія створюється без участі представників цієї депутатської фракції або групи. Все в руках спікера парламенту Андрія Парубія», - зауважив депутат.

Проект постановиПроект постанови

Постанову підписали: Мустафа Найєм, Олена Сотник, Альона Шкрум, Світлана Заліщук, Вікторія Войціцька, Єгор Соболєв, Ігор Луценко, Остап Єднак, Ганна Гопко, Наталія Веселова, Вікторія Пташник, Олексій Рябчин.

Нагадаємо, у неділю, 4 листопада, стало відомо про смерть активістки Катерини Гандзюк, на яку 21 липня у Херсоні було скоєно напад із застосуванням сірчаної кислоти.

Генпрокурор Юрій Луценко розповів, що підозрюваного в організації вбивства Гандзюк було переведено до ізолятора СБУ у Києві. 

Нардеп Антон Геращенко заявив, що організатору вбивства Гандзюк «світить» довічне, якщо він не здасть замовника

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття рідним активістки Катерини Гандзюк, вбитої внаслідок нападу.

Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган вимагає знайти винних у вбивстві активістки Катерини Гандзюк.

США закликали українську владу притягнути до відповідальності винних у смерті Гандзюк 

Поліція перекваліфікувала напад на чиновницю Херсонської міськради Катерину Гандзюк як закінчене умисне вбивство.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що очікує від заарештованих організаторів смертельного нападу на активістку Катерину Гандзюк відомостей стосовно його замовників.

Передача до суду справи проти виконавців нападу на активістку Катерину Гандзюк у її нинішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників убивства, заявила адвокат Гандзюк Євгенія Закревська.

Нагадаємо, напад на активістку Гандзюк стався у Херсоні 31 липня. Як відомо, сірчана кислота обпекла 40% тіла Гандзюк. Їй зробили більше десяти операцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: