Перейменування УПЦ (МП). На Банковій стали на захист Московської церкви в Україні

Перейменування УПЦ (МП). На Банковій стали на захист Московської церкви в Україні

Сергій Трофімов поруч з верхівкою УПЦ МП

Перший заступник голови Офісу президента підкреслив: в Московській церкві служать українські священники, українські монахи, і ходять до її храмів прихожани, які є громадянами України

Перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов вважає перереєстрацію Української православної церкви московського патріархату УПЦ (МП) тиском.

Про це Сергій Трофімов сказав  в інтерв’ю «Главкому» у відповідь на запитання про те, чому в Україні не виконується закон (№ 5309), який передбачає, що релігійна організація, яка має центр в іншій країні, повинна у своїй назві вказати цей факт. Посадовець також зазначив, що цей закон оскаржується в суді.

Сергій Трофімов вважає, що така вимоги УПЦ (МП), яка мала б виконати закон і змінила назву, - це тиск. Терміни виконання вимог закон сплили ще в минулому році. 

«Українська православна церква звертається і каже, що нам не потрібно ніяких преференцій чи особливого ставлення. Все, що нам потрібно, – аби на нас не тиснули, як в попередні роки. Це все, про що просять вони», – розповів Трофімов.

Посадовець підкреслив, що в московській церкві служать українські священники, українські монахи і прихожани, які є громадянами України.

Трофімов сказав що не давав і не даватиме вказівок держадміністраціям застопорити процес перереєстрації релігійних громад. «Перебуваючи на своїй посаді, я не даю команд на чиюсь користь і професійно не займаюсь цими процесами. Але, як віруюча людина і громадянин, я, звісно ж, буду відстоювати законність у вирішенні церковних питань. Я отримую багато листів і звернень щодо незаконної перереєстрації з тиском на місцях. Тому головам ОДА ставиться завдання слідкувати за законністю цих процесів», – сказав Трофімов.

А на запитання про те, чому процес переходу релігійних громад до помісної Православної церкви призупинився, чиновник  відповів, що «ця історія, на жаль, була дуже політизована». «Люди самі вирішують, до якої конфесії належати і якого віросповідання бути. Але політично ці маніпуляції з приводу Московської церкви та інших вигадані, розкручені і насаджені, на жаль», – сказав Трофімов.

 

Перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов ще рік тому був виконавчим продюсером студії «95 квартал» і відповідав за кіновиробництво. Сьогодні ж в Офісі президента він обіймає другу за ієрархією посаду після Андрія Єрмака.

Головний функціонал Трофімова – очі і вуха президента в регіонах. Саме він опікується підбором кадрів, які Київ відправляє керувати обласними та районними адміністраціями

Нагадаємо, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон № 5309, який, зокрема, передбачає, що релігійна організація, центр якої розташований у країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру

22 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов про скасування наказу Мінкульту, відповідно до якого Київська митрополія УПЦ МП та низка релігійних організацій повинні внести зміни до своєї офіційної назви.

Раніше голова Синодального інформаційного відділу УПЦ МП, архієпископ Климент (Вечеря) в інтерв’ю «Главкому» сказав, що станом на кінець лютого 2019 року жодних юридичних підстав змінювати назву Української православної церкви Московського патріархату і перереєстровуватися немає.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: