В Україні пропонують створити центри професійного розвитку вчителя

В Україні пропонують створити центри професійного розвитку вчителя
В Україні хочуть створити центри для професійного розвитку вчителя

Центри професійного розвитку надаватимуть консультативну підтримку вчителям

Міністерство освіти і науки розробило проект Положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників. Проект документа оприлюднений для громадського обговорення.

Система центрів професійного розвитку має прийти на зміну існуючим методичним кабінетам.

Метою створення центрів професійного розвитку є сприяння професійному розвитку педагогів закладів дошкільної, позашкільної, середньої освіти, інклюзивно-ресурсних та міжшкільних ресурсних центрів.

За словами в.о. міністра освіти і науки Любомири Мандзій, центри професійного розвитку покликані стати ще однією можливістю для педагогів розвиватись професійно та особистісно.

«Необхідність такого розвитку продиктована і світовим принципом освіти впродовж життя, який дозволяє лишатись конкурентоспроможним фахівцем, і українськими освітніми реформами, які потребують професійних педагогів. Ми впевнені у важливості центрів професійного розвитку, і запрошуємо освітянську спільноту долучатись до роботи над Положенням про такі центри», – зазначила Любомира Мандзій.

Планується, що центри професійного розвитку надаватимуть консультативну підтримку вчителям щодо професійного розвитку, супервізії, документації закладу, освітніх та навчальних програм, організації освітнього процесу.

Сприяння професійному розвитку педагогів здійснюватиметься, зокрема через координацію професійних спільнот, поширення інформації щодо професійного розвитку, формування баз даних програм підвищення кваліфікації та джерел, необхідних для професійного розвитку.

Окрім того, на центри буде покладена робота з психологічної підтримки педагогів.

Засновниками центрів можуть стати районні, міські (районні у місті) ради. Декілька засновників можуть спільно утворити центр та укласти договір про спільну діяльність.

Пропозиції та зауваження до проекту Положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників можна надсилати до 8 червня 2020 року на електронну пошту [email protected].

У Міністерстві фінансів вважають, що в Україні необхідно переглянути умови оплати праці педагогічних працівників, зарплату яких складають посадовий оклад та численна кількість доплат і надбавок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: