16 червня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

16 червня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
16 червня – день пам'яті святого Лукіана
Фото з відкритих джерел

16 червня не можна лихословити і сваритися з рідними

Православна церква 16 червня вшановує пам'ять святого Лукілліана. Цей день також назвали в народі Лук'яном Вітряком або Лукою Вітряним. В цей день звертаються до вітру і просять його пролити благодатні дощі, своєчасні.

У світі сьогодні, 16 червня, відзначають Міжнародний день сімейних грошових переказів та Блумсдей.

Блумсдей

Блумсдей або День Блума в Ірландії заснований шанувальниками ірландського письменника Джеймса Джойса і відзначається в Дубліні. Свято названо на честь головного героя роману Джойса «Улісс» - дублінського єврея Леопольда Блума.

Дата вибрана відповідно до пори дії роману – 16 червня 1904 року. Це дата, коли відбулося перше побачення Джойса і його майбутньої дружини Нори Барнакл, покоївки готелю Finn's Hotel, в зв'язку з чим письменник і вирішив увічнити цей день в своєму творі.

Міжнародний день сімейних грошових переказів

Фото з відкритих джерелФото з відкритих джерел

Так вже сталося, що політика деяких країн не дозволяє багатьом сім’ям мати достатній дохід в межах держави проживання. Бувають випадки, що для елементарного виживання сім’ї, коли існують істотні бар’єри для повноцінної міграції, жертвуючи собою хтось вирішує відправиться на заробітки в іншу країну. Зараз це, на жаль досить поширена практика, особливо в країнах колишнього соц-табору.

Визнаючи зусилля трудящих-мігрантів, за ініціативи Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (спеціалізованої установи ООН, що займається мобілізацією фінансових ресурсів з метою збільшення виробництва продовольства і поліпшення становища з харчуванням бідних груп населення в країнах, що розвиваються) - 16 червень 2015 року на відкритті п’ятого Глобального форуму по грошовим переказам і розвитку в Мілані за участю понад 400 політиків, вперше був відзначений Міжнародний день сімейних грошових переказів (GC 38/Resolution 189).

Міжнародний день сімейних грошових переказів, по ідеї його авторів, покликаний сприяти більш активній співпраці державного, приватного секторів та громадянського суспільства з метою забезпечення максимально ефективного використання фінансових ресурсів, які залучають трудові мігранти в країни, що розвиваються.

Яке сьогодні церковне свято

День Лук’яна, 16 червня, передував Дню Митрофана, і люди намагалися не лягати спати рано, а прислухалися до подиху вітру. Наприклад, південний вітер 16 червня обіцяв гарний врожай ярих, а північно-західний вітер обіцяв дощове літо.

Східний вітер обіцяв хвороби, а північно-східний – великі вітри влітку. Також 16 червня з’являлися перші паростки у картоплі, чому всі дуже раділи, бо це обіцяло багатий урожай. У православній церкві 16 червня відзначається день пам’яті святого Лукіана, який жив у III столітті на території Антіохії.

У зрілі роки він був язичником і навіть служив богам як жрець. Проте в старості він увірував у Христа і хрестився сам. За життя Лукіан багато проповідував і навіть звернувся до віри своїх слухачів. За доносом євреїв він був схоплений і кинутий до темниці.

Там він зустрівся з чотирма отроками по імені Павло, Діонісій, Іпатій і Клавдій. Вони також прийняли християнство, і саме разом із ними Лукіана кинули в піч. Однак переказ говорить, що Господь зберіг їх життя. Потім мучеників послали до Візантії, і там святий Лукіан був розіп’ятий на хресті, а отроки – обезголовлені.

Що сьогодні не можна робити

  • Не можна лихословити і сваритися з рідними.
  • Важку фізичну працю краще відкласти.
  • Сон з 15 на 16 червня віщий. Він збудеться дуже скоро, але розповідати про нього не варто.
  • Якщо на вулиці негода, то не варто виходити на вулицю, залишайтеся вдома.
  • Також сьогодні не варто укладати угоди. Краще обміркуйте все ще раз.

Прикмети на 16 червня

  • Здавна існують погодні прикмети на цей день: - дощ – до великого врожаю грибів; - південний вітер – погода буде доброю; - туман - до сонячної погоди.
  • Якщо бобри проявляють сильну активність, то це віщувало дощ
  • Якщо весь день буде йти дощ – буде багато грибів
  • Північно-західний вітер віщує сиру погоду і приносить хвороби
  • Собака мало їсть або їсть траву і погано спить – до дощу
  • Туман вранці стелиться по воді – до сонячної погоди
  • Гроза в цей день обіцяє поганий збір сіна.

16 червня іменини

Іменини у Лукілліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія, Дмитра, Лукіана, Іулиана, Павла і Михайла.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: