2 квітня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

2 квітня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

Шпак прилетів – весну привів

У цей день потрібно відмовитися від походу до стоматолога

Сьогодні, 2 квітня, православні християни вшановують пам'ять святої Фотини і її двох синів. У світі відзначають Міжнародний день дитячої книги і Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму.

Крім того, сьогодні 19-й день Великого посту.

Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму

_2021-04-01_203512

Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму (World Autism Awareness Day), що відзначається щорічно 2 квітня, починаючи з 2008 року, встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року.

Мета цієї дати – підкреслити необхідність допомагати людям, страждаючим невиліковним захворюванням, і підвищувати рівень їх життя. Адже чисельність дітей, які страждають аутизмом, висока у всіх регіонах світу і має величезні наслідки для дітей, їх сімей, громад і товариств.

Передбачається, що день 2 квітня спеціалізовані державні і громадські організації повинні присвячувати поширенню інформацію про це захворювання – наприклад, проводити лекції чи випускати буклети.

Аутизм – це порушення розвитку нервової системи, яке проявляється протягом перших трьох років життя. Це захворювання діагностується при наявності трьох симптомів: нестачі соціальних взаємодій, порушеною взаємної комунікації, обмеженості інтересів і повторюваного репертуару поведінки.

Міжнародний день дитячої книги

_2021-04-01_203619

Щорічно 2 квітня, в день народження великого казкаря з Данії Ганса Християна Андерсена (Hans Christian Andersen), весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги (International Children's Book Day). Його святкування встановлено в 1967 році за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (International Board on Books for Young People, IBBY).

В цей день організатори заходу, з особливим ентузіазмом підкреслюючи, що необхідно з малих років читати хороші книги, пропагують, тим самим, неминущу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі. Також серед цілей Дня - привернути увагу до літератури, книжкового мистецтва і книжкової культури для дітей, до проблем доступності дитячої книги і поширення дитячого читання.

Фотинія Колодязниця

_2021-04-01_203704

Народне свято відзначається 2 квітня 2021 року (за старим стилем – 20 березня). У православному церковному календарі це дата пам'яті мучениці Фотини (Світлани) Римської. У народі – день вшанування колодязної води.

Історія

Світлана (ім'я при хрещенні – Фотина) жила в I столітті в Карфагені. Разом з молодшим сином вона відкрито поширювала християнське вчення. Саме про неї написано в Біблії про зустріч самарянки і Ісуса Христа у колодязя біля міста Сихар.

Імператор Нерон збирався стратити в Римі християн, в тому числі старшого сина Фотини Віктора. Свята з декількома однодумцями вирушила туди. Коли до імператора доставили підсудних, він запропонував їм відректися від своєї віри або загинути в муках. Ні чоловіки, ні жінки не прийняли його пропозиції. Фотині на ковадлі намагалися роздрібнити кисті рук, але дивним чином її долоні залишилися неушкодженими.

Імператор відправив мученицю під нагляд своєї дочки. Але Фотина звернула в православ'я її, служниць і підісланого отруйника. Розлючений імператор наказав зняти з жінки шкіру і кинути її в глибокий колодязь. Потім Фотину витягли і на 20 днів замкнули в темниці. Після цього її знову привели до Нерона. Він ще раз запропонував їй змінити своє рішення і піднести жертви ідолам. Мучениця розсміялася йому в обличчя і сказала, що він так само сліпий, як його ідоли. Ображений імператор наказав кинути її назад в колодязь. Там Фотина і померла.

Традиції та обряди

Святу Фотину шанують як цілительку. Їй моляться в це свято про позбавлення від хвороб, особливо лихоманки.

Поширений спосіб лікування захворювань за допомогою молитви (тропаря), яка написана на папері. Її загортають в невеликий шматок матерії і вішають хворому на шию. Через три або дев'ять днів (залежить від тяжкості захворювання) тропар спалюється на вогні четверговою свічки, а попіл з'їдається.

Згідно з народним повір'ям, душа святої Фотини залишилася в колодязі, тому колодязна вода в цей день вважається чудотворною. Нею вмиваються, оббризкують приміщення, тварин і земельні наділи.

2 квітня – день, коли славлять льон. Для цього гарні лляні речі вивішують на вулицю. На Русі прийнято вішати на берези розписні весільні рушники. Дівчата, для залучення багатих женихів, водять хороводи з рушниками довжиною від 2 до 6 метрів.

Що не можна робити сьогодні

  • У цей день потрібно відмовитися від походу до стоматолога і хірургічних втручань.
  • Не можна відвідувати питні заклади, а також дискотеки.
  • Заборонено влаштовувати гучні вечірки і вживати спиртне.

Народні прикмети

  • Якщо пішов дощ, значить, грибів буде багато.
  • Днем жарко, а вночі похолодало – найближчі дні будуть сонячними.
  • Якщо талої води в надлишку, то і трави буде багато.
  • Шпак прилетів – весну привів.

Іменини

У п'ятницю, 2 квітня, іменини відзначають Ян, Сергій, Севастян, Микита, Мирон, Максим, Іван, Герман, Віктор, Василь, Юліана, Фотинія, Уляна, Світлана, Парасковія, Матрона, Марія, Клавдія, Олександра.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: