30 березня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

30 березня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
На Олексія бджоли вперше вилітають – до хорошого збору меду

У цей день не варто починати нові справи

Сьогодні, 30 березня, православні християни вшановують пам'ять Преподобного Олексія, а у світі відзначають День захисту Землі і День прогулянки по парку.

Крім того, сьогодні шістнадцятий день Великого посту.

День захисту Землі

_2021-03-29_212301

Щоб привернути увагу людей до глобальних екологічних проблем, було створено спеціальне свято. День захисту Землі відзначається щорічно 30 березня.

Вирубка лісів, забруднення повітря викидами виробництв і автомобілів, водних ресурсів промисловими відходами і каналізаційними стоками, знищення багатьох видів тварин, риб, птахів, радіаційні забруднення – все це вбиває нашу планету.

У День захисту Землі проходять екологічні виставки, конференції. Вони закликають людство дбайливіше ставитися до природи, економніше використовувати енергетичні ресурси планети. У школах проводять уроки екології, на яких пояснюють згубний вплив людини на природу та вчать, як цього уникнути. У це свято організовуються масові посадки дерев, прибирання вулиць, територій міст, лісів.

Земля – наш дім, який необхідно берегти. Ми тут живемо і зобов'язані залишити для наших дітей прекрасне і чисте майбутнє.

День прогулянки по парку

_2021-03-29_212533

Незвичайне і неофіційне свято, але вельми актуальне для людей, що живуть в скаженому ритмі сучасного світу, – День прогулянки по парку (Take a Walk in the Park Day) – відзначається щорічно 30 березня.

Головна мета цього Дня, – звичайно ж, привернення уваги всіх міських жителів до такого звичайного і, здавалося б, очевидного способу відпочинку, як прогулянка по парку.

Не секрет, що багато жителів мегаполісів та й просто звичайних міст не мають можливості регулярно виїжджати на природу або за місто, щоб відпочити і набратися сил і енергії на свіжому повітрі. Для людей, які проживають в сучасному світі, об'єктивна реальність задала дуже високі темпи життя, що не може не позначитися на стані нервової системи і загальному стані здоров'я.

Олексій Теплий

bae2b87ce18ada1e740b73cad3676227-quality_70xresize_1xallow_enlarge_0xw_700xh_0

Це народно-християнське свято. Православна Церква в цей день вшановує пам'ять святого Олексія, у народі його прозвали «Теплим» за те, що 30 березня зазвичай стоїть тепла погода.

Історія життя святого Олексія

Олексій народився в Римі у знатній родині в кінці IV століття. Одного разу в храмі йому привиділося, як ховають його матір. Він побажав вимолити у Бога її життя. Олексій відрікся від будинку і майбутнього щасливого життя. У вечір свого весілля він покинув рідну домівку. Залишив батьків і молоду дружину в невіданні про свої плани. 17 років він провів у місті Едессі при храмі Пресвятої Богородиці, де щоночі молився і щодня просив милостиню.

Після того як люди зрозуміли, що Олексій – чоловік Божий, стали почитати його. Незабаром преподобний таємно покинув місто. Він повернувся в рідну домівку. Але не відкрився рідним, а прикинувся убогим. Батько, людина з доброю душею, поселив його в сараї і наказав годувати з хазяйського столу. Але Олексій брав лише воду і хліб. Щоночі він молився. Так минуло ще 17 років. Коли Олексій відчув швидку смерть, написав про своє життя.

Традиції та обряди

В цей день в храмах відбуваються богослужіння. Люди моляться святому Олексію про теплу погоду, гарний врожай.

На Олексія Теплого на Русі було прийнято почитати березу. Це дерево вважалося символом чистоти, гармонії та миру. У цей день люди збирали березовий сік і робили узвар з медом і прянощами. Такий напій надавав сили.

Хлопці запускали по талій воді кораблики. Чоловіки ходили на риболовлю та полювання. Господині збирали талу воду і надалі прали в ній, мили голову. Увечері вся сім'я збиралася за столом і проводжала зиму.

У деяких селах в цей день люди влаштовували гусячі бої, які закінчувалися застіллями. Головною стравою на столі виступав гусак.

У південних регіонах люди виносили з бджоляників і льохів бджолині вулики. Сіяли ячмінь і овес. Виносили картоплю для пророщування. Лагодили садовий і городній інвентар.

Що не можна робити сьогодні

  • У цей день не можна зрубати березу.
  • Не варто починати нові справи.
  • Заборонено лаятися з близькими.
  • Не можна працювати після заходу сонця.

Народні прикмети

  • Тепла погода – прикмета хорошого врожаю.
  • Багато талої води – до врожайного року і достатку сіна.
  • На Олексія бджоли вперше вилітають – до хорошого збору меду.
  • У цей день березові бруньки отримують цілющу силу.
  • Якщо свято випало на понеділок, то в далеку дорогу не можна збиратися – можна невдачу накликати.

Іменини

У вівторок, 30 березня, іменини відзначають Павло, Макар, Гавриїл, Віктор, Олексій, Олександр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: