День святої Варвари: що потрібно зробити 17 грудня усім жінкам

День святої Варвари: що потрібно зробити 17 грудня усім жінкам
17 грудня відзначають церковне свято День святої Варвари
фото з відкритих джерел

На Варвару бажано відвідати церкву і помолитися святій

17 грудня православні віруючі відзначають День святої великомучениці Варвари. Святій Варварі моляться переважно жінки, щоб вона захистила їхніх дітей від хвороб, а самих жінок – від несправедливості з боку чоловіків і свекрухи.

Історія свята

17 грудня - день Великомучениці Варвари17 грудня - день Великомучениці Варвари

Варвара народилася в місті Іліополі, в знатній язичницькій родині. Вона була єдиною дочкою багатія Діоскора, який був язичником і намагався всіляко вберегти свою доньку від впливу християнства. Коли батько захотів віддати дочку заміж, вона не погодилася. Батько подумав, що причиною її відмови є самотність і дозволив їй ходити, куди вона побажає.

Так Варвара познайомилася з християнами і прийняла їх віру. Коли її батько дізнався про це, то вирішив покарати дочку і віддав її в руки мучителів. Історія свідчить, що після довгих мук її кинули до в’язниці, де вночі в баченні їй явився Бог, і зцілив рани.

На наступний день дівчину знову почали катувати, але вона мужньо все переносила, чим надихнула одну зі свідків Юліану, яка відступила від народу і оголосила себе християнкою. Такого вчинку їй не пробачили і підвісили на дерево поруч з Варварою. Дівчат спочатку довго катували, а потім відрубали їм голови.

У той же день Діоскор і головний мучитель Варвари Мартіан були повністю спалені блискавкою під час грози, так що від них не залишилося навіть кісток.

День святої Варвари: традиції

День великомучениці Варвари святкується у всьому православному світі, проте вважається святом жіночим. Жінки мають можливість звертатися до святої з проханнями про просте жіноче щастя.

Православні віруючі просять Варвару про захист від раптової смерті, позбавлення від хвороб і пом'якшення батьківського гніву. Молитву Варварі читають під час страшних гроз і блискавок.

Свята Варвара є покровителькою шахтарів і гірників, а також ремісників. Вони будують в її честь велику кількість каплиць і вівтарів. Також ця свята вважається покровителькою артилеристів і всіх людей, пов’язаних зі зброєю. У США, Великобританії, Канаді та Норвегії день великомучениці Варвари і зовсім відзначається як свято, присвячене артилерії.

Святій Варварі молилися також жінки, щоб вона захистила їхніх дітей від хвороб, а самих жінок – від несправедливості з боку чоловіка і свекрухи.

Варвару особливо шанували вагітні жінки. Вважалося, що свята допомагає при важких пологах.

У той же час, дівчатам в день Святої Варвари дозволялося лише шити і вишивати.

Традиції свята

Ще з часів Русі День великомучениці Варвари святкували виключно жінки. Вранці вони йшли до церкви, де молилися святій, та ставили свічки біля її образу. Свята Варвара є захисницею заміжніх жінок, їхнього особистого щастя.

Молоді неодружені дівчата також часто звертаються до великомучениці з проханням послати хорошого нареченого та вдалого майбутнього подружнього життя.

Молоді дівчата на цей день ворожили. Для цього брали вишневі гілочки та ставили їх у воду. Якщо на Різдво на гілках з’являться бруньки чи листочки, то наступного року вони зустрінуть свого нареченого та навіть вийдуть заміж.

Що просити у святої Варвари

Жінки вважали, що саме в цей день можуть випросити щастя та добробуту, як для себе, так і для своїх родичів.

Про що моляться святій Варварі:

  • Про здоров’я і щастя для всіх домочадців.
  • Про захист від несправедливості з боку свекрухи й чоловіка.
  • Про зцілення від хвороб (особливо від безпліддя).
  • Вберегти від раптової кончини.
  • Просять послати діточкам долю милостиву, а собі простого жіночого щастя.
  • Вагітні жінки молять Варвару, щоб майбутні пологи пройшли легко і швидко, без ускладнень, щоб дитина з’явилася на світ здоровою і міцною.

Молитва великомучениці Варварі

«Свята Варвара, допомоги у тебе прошу. Не можу більше мучитися і жити на самоті. Благаю тебе, в біді мене не залишай, просте жіноче щастя мені посилай. Одному Богу відомо, як бажається мені повноцінного подружнього життя, гідного чоловіка і люблячого, слухняних діточок і здорових. Обіцянку тобі даю, що гріхів робити не буду, з цього дня буду жити за заповідями Божими. Амінь».

Народні прикмети:

  • Яка погода на Варвари, така й на Різдво.
  • Який день на Варвари, такий і на Сави.
  • Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото.
  • Якщо проти цього дня нічне небо в зорях – чекай холодів, а сліпе й тьмяне – на тепло.
  • Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.
  • Дерева в інеї – урожай на фрукти.
  • Якщо до цього дня сніг не випав – зима буде теплою, а як з’явиться – довгою і холодною.

День святої Варвари: що не можна робити

У день Святої Варвари для жінок вважалося гріхом прати, білити і місити глину, а також займатися іншими ремеслами. Дозволялося вишивати і ткати.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: