Комітет Ради підтримав законопроєкт про амністію трьох тисяч засуджених

Комітет Ради підтримав законопроєкт про амністію трьох тисяч засуджених

Дія амністії буде насамперед поширюватися на найбільш незахищені та соціально вразливі категорії засуджених

Метою прийняття законопроєкту №3397 є запобігання виникненню і поширенню Covid-19 в установах виконання покарань

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин пропонує рекомендувати ухвалити в першому читанні законопроєкт «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)».

Відповідне рішення підтримали члени комітету на засіданні в середу, повідомляє «Укрінформ».

«Пропоную звернутися до головного Комітету з питань правоохоронної діяльності з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України проєкт закону України «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)» №3397, поданий Кабінетом міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу», - оголосив проєкт рішення голова комітету Дмитро Лубінець.

Присутні на засіданні члени комітету одностайно підтримали таке рішення. Лубінець зауважив, що подібні закони ухвалені в багатьох країнах.

«Якщо буде прийнятий цей законопроєкт, під його дію підпаде близько трьох тисяч осіб в Україні. Вважаю, що це достатньо невелика кількість. Водночас, хочу сказати, що дія амністії буде насамперед поширюватися на найбільш незахищені та соціально вразливі категорії засуджених – на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю І, ІІ та ІІІ груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», - сказав Лубінець.

Як йдеться в пояснювальній записці, метою прийняття проєкту №3397 є запобігання виникненню і поширенню Covid-19 в установах виконання покарань, зменшення кількості осіб, які відбувають покарання в установах виконання покарань, заощадження бюджетних коштів, що витрачаються на утримання засуджених, а також забезпечення можливості створення належних умов відбування покарання для осіб, які продовжуватимуть перебувати в установах виконання покарань.

Кабінет міністрів зареєстрував цей законопроєкт у Верховній Раді 27 квітня.

Раніше стало відомо, що в українських СІЗО в рамках реформи пенітенціарної системи можуть з’явитися платні камери з підвищеним комфортом.

До слова, Мін'юст підтримував амністію 900 ув'язнених в умовах карантину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: