«Мами, ховайте дітей». У зйомках скандального фільму «ДАУ» використали дітей із сиротинця?

«Мами, ховайте дітей». У зйомках скандального фільму «ДАУ» використали дітей із сиротинця?

Кадри з фільму Іллі Хржановського ДАУ 

Фільм Дау. Дегенерація потрапив у новий гучний скандал через насильство над немовлятами. Дитячий омбудсмен вже відреагував

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба відреагував на інформацію у соцмережах про використання дітей із сиротинців у зйомках фільму «ДАУ. Дегенерація». Це стало відомо після того, як частину проекту була викладено для вільного доступу у мережі.

 «За отриманою попередньо інформацією у зйомках використали дітей з будинку дитини. У кадрах – немовлята. Це діти, для яких участь в таких зйомках може бути травмою на все життя! Є також і інші факти, які потребують підтвердження. Вірогідність цих фактів, а також те, хто дозволив використання дітей має розслідувати поліція, до якої я вже звернувся з відповідним запитом», – написав Микола Кулеба у Фейсбуці.

Уповноважений з прав дитини зазначив: «якщо хтось  володіє будь-якою інформацією щодо ситуації – напишіть мені в особисті повідомлення».

Експерт з дитячої нейропсихології Олена Самойленко  після перегляду фрагменту з немовлятами з «Дегенерації» висловила занепокоєння, що  дітей використовували в якості акторів в сценах з насильством

Олена Самойленко написала у соцмережі розлогий пост, у якому пояснила причину плачу дітей. «Глядачі фільму «Дегенерація» можуть не знати, що діти не плачуть просто так», – зазначила дописувачка і в кінці допису закликала: «Тепер Хржановський обіцяє відтворити нам Бабин Яр методом ДАУ. Мами, ховайте дочок. І синів. Всіх ховайте. Взагалі всіх, чесно».

 Нагадаємо, режисер Ілля Хржановський раніше повідомив, що масштабний проект ДАУ, знятий в Харкові, буде викладений онлайн для вільного доступу. Йдеться про перших два з 15 фільмів:  ДАУ. Дегенерація і ДАУ. Наташа. Після цих двох фільмів в мережу будуть викладені інші фільми, тексти, 700 годин відзнятого відео і 4 тисячі годин записаного звуку.

ЗМІ назвали проект росіянина Хржановського скандальним ще до початку показу. Як пише ZN.UA, справа в тому, що сцени насильства і сексу, які були створені для нього, в основному справжні. Режисера навіть звинувачували в нелюдському ставленні до учасників, а сама стрічка стала сумішшю реаліті-шоу, ігрового та документального кіно. Саме тому показ цього фільму в Росії заборонений з формулюванням пропаганда порнографії.

Основні зйомки фільму проходили в Харкові, спеціально для них Хржановський побудував на території покинутого стадіону інститут. За даними ВВС, Харків був обраний для зйомок не випадково: в 1930-х роках радянський фізик Лев Ландау п'ять років пропрацював в Українському фізико-технічному інституті (УФТІ). Крім того, Харків зберіг характерний для епохи конструктивізм і підходив для зйомок набагато більше, ніж Москва.

Частину проекту ДАУ знімали в Харкові протягом 10 років. Проект виріс з ідеї зняти біографічний фільм про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау, але надалі картина перетворилася на величезний мультидисциплінарний проект.

У грудні 2019 року автор проекту ДАУ Ілля Хржановський зайняв пост художнього керівника Меморіального комплексу Бабин Яр в Києві.

 

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: