На Луганщині фармацевти почали створювати ліки від COVID-19

На Луганщині фармацевти почали створювати ліки від COVID-19

У керівництві компанії вважають, що «за пів року Україна здатна створити власну генеричну базу препаратів, що не будуть поступатися за ефективністю і безпекою оригінальним препаратам для лікування коронавіруса»

Підрозділи компанії почали розробку генеричної копії противірусного препарату «Avigan», відомого також під такими торговими назвами як «Фавіпіравір» і Т-705

У Рубіжному на Луганщині науково - виробнича фірма «Мікрохім» почала розробляти перший вітчизняний засіб для лікування коронавіруса. Про це йдеться в повідомленні на сайті фармкомпанії.

Зокрема, наукові підрозділи компанії почали розробку генеричної копії противірусного препарату «Avigan», відомого також під такими торговими назвами як «Фавіпіравір» і Т-705.

Зазначається, що оригінальний препарат був розроблений в Японії в 2014 році, в 2015 році пройшов третю фазу клінічних випробувань в США. При цьому, він був випробуваний під час епідемії в Ухані і дозволений до експериментального застосування в Італії проти COVID-19.

У керівництві компанії вважають, що «за відносно короткий термін Україна здатна створити власну генеричну базу препаратів, що не будуть ні в чому поступатися за ефективністю і безпекою оригінальним препаратам для лікування коронавіруса».

«Тим більше, що днями Верховна Рада прийняла ряд дуже важливих змін в законодавство, що регламентують прискорення реєстраційних процедур. Але! Головне, щоб на цей раз зміни спрацювали на користь національного виробника та держави Україна в цілому», - сказано в повідомленні.

«Для відтворення і підтвердження біоеквівалентності українського препарату від COVID-19 буде потрібно певний час. Але в разі виробництва препаратів вітчизняними фармкомпаніями, ми можемо розраховувати на більш сприятливе рішення ситуації, ніж при варіанті поставок іноземними фірмами. У цей час ажіотажу постачання неякісних препаратів за завищеними цінами зарубіжними компаніями більш ймовірно, ніж зазвичай. Виробництво на потужностях українських заводів - це єдино можливий варіант закрити пікові потреби і утримати в реальних економічних рамках ситуацію», - вважає генеральний директор «Мікрохім» Ігор Погромський.

На даний момент, як заявлено в повідомленні джерела, складно прогнозувати ціну препарату для роздрібного споживача, це буде залежати від багатьох факторів. В першу чергу, зараз її диктують невиправдано високі ціни на субстанцію за кордоном.

«Навіть в гіршому випадку, коли ціна на субстанцію залишиться ажіотажно високою і визначатиме ціну готового лікарського препарату, країна заплатить набагато більше, якщо в МОЗ політику держзакупівель знову будуть визначати лобісти міжнародних фармкомпаній, а закуповувати ліки ми будемо за кордоном», - говорить Погромський .

На фінішну пряму - випуск і перші поставки готового препарату, «Мікрохім» планує вийти у найближчі пів року. Колектив компанії готовий перейти на посилений режим роботи.

Як повідомлялося. станом на 1 квітня в Україні за добу 669 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 17 летальних, 10 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 120 нових випадків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: