Науковець: Під поняттями «національний» та «вітчизна» клірики УПЦ МП розуміють не Україну

Науковець: Під поняттями «національний» та «вітчизна» клірики УПЦ МП розуміють не Україну

Релігієзнавець підкреслює, що протягом усіх років свого домінування в Україні РПЦ слугувала інструментом русифікації

Під поняттями «національний» та «вітчизна» клірики УПЦ МП розуміють не Україну, а іншу, сусідню нам державу. Таку думку висловив у інтерв’ю «Главкому» вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Сковороди НАН України Олександр Саган.

Для початку науковець наводить слова з соціальної доктрини УПЦ Московського патріархату: «Патріотизм православного християнина повинен бути дієвим. Він виявляється в захисті Вітчизни від ворога, праці на благо Вітчизни, піклуванні про упорядкування народного життя, у тому числі шляхом участі у справах державного управління. Християнин покликаний зберігати й розвивати національну культуру, народну самосвідомість» (Розділ ІІ., п.3)».

Саган підкреслює, що попри цей програмний документ, нині ми бачимо зовсім протилежну позицію УПЦ МП.

«Ця церква декларує, що у нас внутрішній конфлікт на Сході, що вони не повинні втручатися і церква повинна стояти осторонь. Але ж такі думки радикально розходяться із соціальною доктриною! Очевидно, що під поняттями «національний» та «вітчизна» клірики УПЦ МП розуміють не Україну, а іншу, сусідню нам державу», - говорить релігієзнавець.

Вчений додає, що у всі роки свого домінування в Україні РПЦ слугувала інструментом русифікації і що священики цієї церкви отримували доплату за русифікацію українців.

На думку Сагана, помісна церква допоможе нам «об’єднати Україну з Україною».

«Коли в часи Петра Могили, а це його формула «об’єднати Русь із Русю», йшлося про зняття ворожнечі між православними і греко-католиками, то сьогодні у нас інша ворожнеча – між московськими і українськими православними. Помісність зніме цю напругу: вже через покоління люди цю ворожнечу забудуть», - резюмував Саган.

Як відомо, президент України Петро Порошенко заявив 22 квітня, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Згодом Порошенко зазначив, що ні у кого, включаючи патріарха Кирила, немає права вето на рішення Вселенського Патріарха. А це означає, що російська церква не зможе зупинити рішення про надання грамоти про незалежність, якщо воно буде прийнято.

Також він наголосив на тому, що українці не бояться РФ, тому не потрібно їх лякати кровопролиттям і можливими ризиками в контексті створення помісної церкви.

Читайте також:

Православна революція. Чи встигне патріарх Варфоломій змінити історію?

Опоблок заМИРоточив. Таємна місія православного олігарха Новинського

Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Спростування тверджень Московського Патріархату щодо надання Томосу про автокефалію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: