Чому українці повертаються додому? Соціологи з'ясували головну причину

Чому українці повертаються додому? Соціологи з'ясували головну причину
Переважно українці хочуть повернутися додому через родинні зв'язки
фото: glavcom.ua

У залежності від віку та регіону проживання респондентів змінюються причини для повернення в Україну 

Родинні зв’язки – одна з основних причин, яка впливає на рішення людини, що виїхала з України після початку повномасштабної війни, повернутися до своєї країни. Про це йдеться в опитуванні Українського інституту майбутнього. 

Причини, які впливають на рішення людини повернутися до України
Причини, які впливають на рішення людини повернутися до України
фото: Український інститут майбутнього

Більше 60% респондентів зазначили, що рішення повернутися в Україну стимулювало саме бажання скоріше повернутися до рідних. 46% учасників опитування наголосили, що на повернення впливає бажання повернутися у звичний спосіб життя та звичне оточення у рідній країні.

36% респондентів причиною повернення українців, які виїхали з країни після 24 лютого 2022 року, відмічають наявність роботи, 32% – патріотизм, 27% – невдачі у спробах облаштуватися закордоном, 16% – турботу про дітей (респонденти вважають, що діти мають жити та навчатися в Україні).

У дослідженні УІМ зафіксовано відмінності щодо причин, які впливають на рішення людини повернутися до України, в залежності від віку та регіону проживання респондентів. Так респонденти віком 18-35 років порівняно частіше за інших серед таких причин зазначали звичний спосіб життя/звичне оточення та патріотизм, а респонденти віком 36-50 років – родинні зв’язки та невдачі у спробах облаштуватись за кордоном. 

Респонденти з Заходу дещо частіше серед таких причин зазначали наявність роботи, з Києва – безпеку, з Півдня – звичний спосіб життя/звичне оточення та патріотизм, зі Сходу – безпеку, наявність роботи, невдачі у спробах облаштуватись за кордоном. 

Досліджування проводилося Українським інститутом майбутнього для оцінки міграційних процесів та настроїв з 20 до 23 березня 2023 року.

В опитуванні брали участь громадяни з усієї території України (крім населених пунктів на тимчасово непідконтрольних територіях частини Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей, окупованої АР Крим). Загалом участь взяли 1200 респондентів.

Нагадаємо, що раніше демографиня повідомила, скільки українських біженців повернуться додому.

До слова, в ООН порахували, скільки українських біженців перебуває у Європі.  

Читайте також: Життя після війни. Елла Лібанова про те, як Україні рятувати демографію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: