Стала відома кількість ієрархів УПЦ МП, які можуть підтримати об’єднання церков

Стала відома кількість ієрархів УПЦ МП, які можуть підтримати об’єднання церков
Мова йде про майже два десятки ієрархів, які можуть підтримати об’єднання

Симеон зустрічався із Порошенком, маючи довіреність від 15 ієрархів УПЦ МП

Митрополит Вінницький і Барський Симеон, зустрічаючись разом із двома іншими ієрархами УПЦ МП з президентом Петром Порошенком 13 листопада, мав довіреність від близько 15 інших ієрархів Московської церкви. Про це повідомляє російське видання «Комерсант» з посиланням на співрозмовників у керівництві УПЦ МП.

«На зустріч прибули митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет і митрополит Вінницький і Барський Симеон. У останнього були довіреності на участь у зустрічі з президентом від 15 владик. Тобто фактично зустріч Петра Порошенка з єпископатом УПЦ [МП] відбулася. Вона передувала призначеному на 21 листопада собору Православної помісної церкви України», - йдеться у матеріалі.

У підсумку, на думку співрозмовників серед архієреїв УПЦ МП, Об’єднавчий собор відбудеться».

«За домовленістю з президентом України голосування єпископату буде проходити за дорученнями. Митрополит Симеон прибуде на собор орієнтовно з 15 довіреностями, і це ніхто не зможе опротестувати, тому що це будуть реальні голоси архієреїв. Ми вважаємо, що своїм рішенням Константинополь розпустив всі церковні юрисдикції, які були в Україні. Тепер нову церковну одиницю будуть створювати на [Об’єднавчому] соборі».

«Кожен єпископ вільний голосувати і переходити, куди хоче. Це принцип соборності, який діє з IV століття. І зараз ми будемо діяти відповідно до нього і станемо керуватися ним », - заявив один зі співрозмовників.

Нагадаємо, на початку цього місяця президент Петро Порошенко запросив єпископів церкви Московського патріархату до Києва. Зустріч мала відбутися 13 листопада. Однак в останній момент зібрання зірвалося нібито через неузгодженість місця його проведення. Московська церква наполягала на Києво-Печерській лаврі, якою вона з дозволу держави користується. А президент хотів бачити усіх в Українському домі.

Не під запис окремі ієрархи УПЦ МП розповідали «Главкому», що насправді церква просто знайшла привід не приставати на пропозицію глави держави: верхівка УПЦ МП боїться демаршу частини єпископів, які можуть публічно заявити про підтримку Помісної церкви. У підсумку Собор ухвалив заяву, яку можна розцінити, як спробу спалити мости. Зокрема, на зібранні було офіційно повідомлено, що церква Московського патріархату не братиме участь в Об’єднавчому соборі.

Попри таку позицію деякі єпископи УПЦ МП вже за кілька годин зустрілися з Петром Порошенком. За інформацією «Главкома», мова про митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка, архієпископа Новокаховського і Генічеського Філарета і митрополита Вінницького і Барського Симеона. Саме останнього називають одним із найближчих єпископів УПЦ МП до глави держави. Симеон очолює єпархію, яку також вважають вотчиною і президента, і прем’єр-міністра.

Зазначимо, 15 листопада архієпископ Новокаховський і Генічеський УПЦ МП Філарет заявив, що не має наміру брати участь в Об’єднавчому соборі, за наслідками засідання якого в Україні має бути утворено єдину православну автокефальну церкву і буде залишатися архієреєм Московського патріархату.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: