The New York Times: жителі Берегово співають два гімни та не знають української

The New York Times: жителі Берегово співають два гімни та не знають української
Берегове
Фото: The New York Times

Журналіст вважає, що для України виникла складна обстановка не тільки на сході, де йде війна з Росією, але і на заході

Із Закарпаттям в Україні складається не дуже добра ситуація - у цій області подекуди надто вже мало українського.

Про це пише один з провідних авторів відомого американського видання The New York Times Ендрю Хіггінс, який відвідав місто Берегово, що потрапило у епіцентр «паспортного скандалу» на Закарпатті.

Місцеві жителі, пише Хіггінс, бачать Угорщину зовсім не іноземною державою. Так, журналіст побував на угорській опері в місті, яку зібралося подивитися більш трьох тисяч осіб. Більш того, Хіггінс зазначив, що під час концерту виконувалося два гімни, угорський та український, при цьому перший публіка зустріла набагато активніше, ніж другий. І на завершення Хіггінс додав, що більшість місцевих вважають себе етнічними угорцями і або погано, або взагалі не володіють українською мовою - майже всюди поширена угорська мова.

Хіггінс резюмує, що для України виникла складна обстановка не тільки на сході, де йде війна з Росією, але і на заході.

«Лідер Угорщини Віктор Орбан вдало використовує експлуатацію націоналістичних імпульсів, щоб закріпити його все більш автократичное правління», - пише автор.

Втім, за словами Хіггінса, не все так погано - угорське керівництво при всьому його настрої визнає суверенітет і територіальну цілісність України і не має наміру якимось чином спробувати захопити «втрачені землі».

Напередодні у МЗС України заявили, що Угорщина діє так, немов Закарпаття - її територія.

Як відомо, 5 жовтня Угорщина звинуватила Україну в затягуванні рішення про призначення нового посла у Києві.

Також у п’ятницю стало відомо, що Міністерство закордонних справ Угорщини висилає з посольства у Будапешті українського дипломата Дмитра Керечанина.

Як відомо, МЗС висилає з України угорського консула Дьордя Ваша. 

Нагадаємо, між Україною і Угорщиною спалахнув дипломатичний конфлікт через роздачу угорських паспортів громадянам України у Берегово.

На зустрічі глав МЗС України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто не вдалося досягнути згоди з ключових питань задля вирішення проблеми, пов’язаної з прихованою видачею угорських паспортів громадянам України.

СБУ взялася за розслідування «паспортного скандалу» на Закарпатті.

Прокуратура порушила кримінальну справу через видачу українцям угорських паспортів на Закарпатті. Справу порушили за статтею про державну зраду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: