В Україні почастішали самогубства дітей. Директорка столичної школи звернулась до батьків

В Україні почастішали самогубства дітей. Директорка столичної школи звернулась до батьків
Директорка школи радить  проглядати паперові записи дітей, малюнки, акаунти й сторінки мереж учнів.
фото: з відкритих джерел

Слід бути пильними до того, як діти проводять час

З початку 2021 року в Україні у різних регіонах почастішали випадки самогубств серед дітей.

Надзвичайно високий рівень самогубств відзначається серед дітей, що навчаються. Причини й обставини смерті у кожному випадку різні.

Фахівцями відзначається, що у віці до 13 років суїцидальні спроби рідкісні, а починаючи з 14-15 років суїцидальна активність різко зростає, досягаючи максимуму у 16-19 років.

Згідно з результатами соціально-психологічних досліджень:

  • 27,2% – дітей віком 7-10 років іноді втрачають бажання жити;
  • 17,8% – вважають, що нікому немає до них справ;
  • 25,5% – не завжди можуть розраховувати на допомогу близької людини;
  • 51,9% – не стримуються в ситуації конфлікту.

Батькам школярів слід уважніше ставитися до часу, який їхні діти проводять в інтернеті. Адже саме там підлітки найбільше потрапляють під негативний вплив соцмереж, застерегла  директор Київської школи № 179 Ірина Чернилевська.

Тиждень тому, учениця школи, в якій працює педагог, покінчила життя самогубством. Деталі загибелі дівчинки не повідомляються. Однак відомо, що вона потрапила під негативний вплив груп-самогубців в інтернеті.  «Завтра вісім днів, як учениця гімназії, успішна дитина вирішила, що її життєва історія вичерпала себе… Але саме з метою упередження таких випадків у майбутньому ризикну порадити, на що звернути увагу нам, дорослим», –  написала директорка на своїй сторінці у Facebook.

Сьогодні, разом зі стрімким розвитком  можливостей, які дає інтернеті, дуже гостро постає питання безпеки в мережі. Особливо це стосується дітей, які в підлітковому віці легко потрапляють під вплив інтернет-шахраїв. Підлітки в інтернет-простірі мають широке поле для реалізації: блогер, глядач, споживач. «Перший досвід душевних переживань, перше кохання – і крихка дитяча свідомість, яку підштофхують куратори інтернет груп-самогубців не витримує і приймає хибне рішення… Батьки, ми маємо знати, хто поруч із нашими дітьми, із ким вони спілкуються, який інтернет-контент вони споживають», – застерігає директорка.

Чернилевська закликає і застерігає батьків бути пильними до того, як їхні діти проводять час, особливо чи спить вночі, чи не переписується з кимось в мережі. «Дітей заманюють у закриті групи, де вони отримують завдання часто містичного характеру», – застерігає педагог.

Вона також радить проглядати паперові записи дітей, малюнки, акаунти й сторінки мереж учнів. Як тільки щось насторожує, обов’язково в спокійній формі поговорити з дитиною. Адже це все може допомогти вберегти дитину від хибного кроку у невідоме.

Допис директорки у FacebookДопис директорки у Facebook

Чинники ризику суїцидальної поведінки неповнолітніх:

  • Попередні спроби самогубства;
  • Суїцидальні погрози, прямі або масковані;
  • Суїциди в родині;
  • Афективні розлади;
  • Хронічні, або смертельні хвороби;
  • Втрата близької людини;
  • Сімейні проблеми (дефіцит спілкування в родині, розлучення батьків, сімейне насилля, пияцтво батьків);
  • Різкі зміни настрою у дітей віком до 10 років, що може бути обумовлено як тяжкою формою депресії, так і біологічними особливостями статевого дозрівання, а також проявами різних інфекцій, ендокринних порушень, алергії, анемії, дії токсичних металів чи хімікатів;
  • У провокації самогубств певну роль відіграє імітаційна поведінка (копіювання): телевізійні передачі, публікації у пресі, інтернет-сайти молодіжних субкультур (емо, готи, синій кит), пов’язані з описом суїцидів, ведуть до зростання випадків ланцюгової реакції, сьогодні є загроза виникнення моди на суїцид, особливо коли з життя йдуть кращі (смерть слід за кумиром).
Нагадаємо, у Дніпрі дівчина вистрибнула з балкона на 14 поверсі і зачепила випадкового перехожого, який в цей момент виходив з під'їзду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: