Відомий синоптик розповів, які території України можуть перетворитися на сухі субтропіки

Відомий синоптик розповів, які території України можуть перетворитися на сухі субтропіки
Якщо тенденція до підвищення температури збережеться, на всьому півдні України клімат буде, як зараз у Греції
Фото: hortica.zp.ua

Із незрозумілих поки причин з'явився дисбаланс у підвищенні температури

Україна переходить у зону надвисоких температур, і в найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання. Таку заяву нещодавно зробило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Чи справді подібний сенарій очікує нас у найближчому майбутньому, у інтерв’ю «Главкому» розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

– Це абсолютно не виключено. Треба відзначити, що з незрозумілих поки причин з'явився дисбаланс у підвищенні температури. Середня температура грудня і травня, наприклад, змінилася не сильно, а найбільше змінилися січень-лютий і липень-серпень. Тридцять років тому середня температура в липні і серпні була 22-24 градуси, зараз вона зросла на 2,1-2,5 градусів. Максимальні значення вже сягають 40 градусів. Середня температура січня і лютого виросла за тридцять років від 1,5 градуса до 2 градусів. Якщо розглядати теплий період року, то у всіх областях України значно, більш ніж удвічі, зросла кількість днів з дуже високою температурою. Років 20-25 тому літом днів із температурою 30 градусів і вище було 10-15, зараз – понад 30, – пояснив Микола Кульбіда.

За словами синоптика, якщо за наступні тридцять років середня температура зросте ще на 2 градуси, то це буде досить неприємно. Насамперед для степових зон і лісостепу.

– При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а так само в частині центральних областей, клімат буде, як наприклад зараз у Греції. Сухі субтропіки, – сказав Кульбіда.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: