Дефіцит брухту лишається одним із найсерйозніших викликів для металургії у 2023 році – аналітики

Дефіцит брухту лишається одним із найсерйозніших викликів для металургії у 2023 році – аналітики
З 16 березня завод «Інтерпайп Сталь» вже припинив роботу через дефіцит металобрухту
фото з відкритих джерел

Наразі не видно інструментів, щоб активізувати заготівлю металобрухту, тому прогнози на 2023 рік невтішні

Промислові підприємства пристосувалися до нових викликів і намагаються відновити виробництво попри ризики обстрілів та перебоїв з постачанням електроенергії. Водночас, існують серйозні ризики, які можуть відкинути підприємства на кризові позиції, і навіть змусити зупиняти виробництво. Один з таких ризиків – дефіцит металобрухту. Про це пише у своєму дослідженні ГМК Центр.

«Через бойові дії в індустріальних регіонах, де була найвища питома вага заготівлі, обсяг брухту знизився на 75,9% порівняно з 2021 роком – до 996,7 тис. т. Вже за результатами двох перших місяців 2023 року ломозбір скоротився на 70,7% р./р. – до 152,2 тис. т», – вказують аналітики.

Опитані виданням експерти підкреслюють: наразі не видно інструментів, щоб активізувати заготівлю металобрухту, тому прогнози на 2023 рік невтішні: навіть в оптимістичному сценарії збір брухту становитиме близько 800 тис. т. При цьому потреба металургів у базовому сценарії досягне 1 млн. т.

«Додатково до всього збільшився експорт металобрухту. Якщо за підсумками 2022 року цей показник скоротився в 11,4 раза р./р, то за січень-лютий 2023 року експорт зріс у 3,5 рази. Таке зростання експорту загрожує нестачею сировини для українських метзаводів, які будують плани поновлення виробництва. На жаль, із 16 березня завод «Інтерпайп Сталь» вже припинив роботу через дефіцит металобрухту», – наголошує видання.

Внаслідок падіння рівня ломозаготівлі та збільшення експорту цієї стратегічної сировини у другому кварталі поточного року очікується дефіцит брухту на рівні 100 тис. т, і без оперативних рішень ця проблема буде загострюватися, попереджають експерти.

«Експорт металобрухту з України згубний для наших метпідприємств. У найгіршому випадку доведеться зупиняти потужності. Ситуація складна, треба ухвалювати рішення на державному рівні – аж до повернення до ідеї із забороною експорту на період воєнних дій. Більше того, державі потрібно посилити контроль за тим, щоб брухт, що постачається до ЄС, був призначений для кінцевого споживача. Адже о найчастіше експорт до ЄС чисто номінальний, щоб позбавитися мита, а сировина надалі реекспортується, можливо, до Туреччини. Це завдання для дипломатів, не виключені торговельні розслідування», – наголошує керівник аналітичного центру CMD-Ukraine Ігор Гужва.

Нагадаємо, раніше ЗМІ опублікували дані, згідно з якими гравці на сірому ринку металобрухту налагодили та запустили на повну потужність канали збуту до Євросоюзу. Тіньова схема працює під прикриттям митників у західних регіонах України, і країна вже втратила на експортному миті щонайменше 350 млн. грн. Схемою вже зацікавилися ДБР: там оголосили початок розслідування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Учасники круглого столу окремо звернули увагу на необхідності впровадження енергоефективних заходів та невідкладного наповнення газових сховищ
Доходи від експорту електроенергії вкрай необхідні для відновлення енергосистеми – Комітет Ради з енергетики
У металургів є побоювання, що навіть при нульовому експорті дефіцит брухту буде ще більш відчутним у 2 кварталі поточного року
Запаси металобрухту на заводах критично низькі, Кабмін має обмежити або й повністю заборонити його експорт – ЗМІ
У Росії горить завод з виробництва двигунів для ядерних комплексів (відео)
У Росії горить завод з виробництва двигунів для ядерних комплексів (відео)
Стало відомо, яка країна отримає $4,62 млрд допомоги від ООН
Стало відомо, яка країна отримає $4,62 млрд допомоги від ООН
Сергій Кудрявцев
Розблокування портів допоможе феросплавній галузі наростити виробництво – Асоціація виробників феросплавів
Українські воїни збили Су-24
Під Бахмутом збитий російський літак, який ремонтували на заводі Тамаза Сомхішвілі
Уряд Росії хоче експортувати зріджений газ з Арктики
Уряд Росії хоче експортувати зріджений газ з Арктики
Під Москвою через вибух горить коксогазовий завод (відео)
Під Москвою через вибух горить коксогазовий завод (відео)
Болгарія нарощує потужності у олійній галузі
На олійному ринку в України з'явився потужний конкурент
Дата публікації новини: