Кожна п’ята нафтова компанія на планеті припинить існування

тема дня
Кожна п’ята нафтова компанія на планеті припинить існування
Ілюстрація Reuters

Від невизначеності до нуля. Міжнародні експерти про поведінку цін на нафту

Ціна на травневі ф’ючерси ввечері 20 квітня на сиру нафти WTI (West Texas Intermediate) на біржі ICE в Лондоні  впала аж до від’ємних значень – тобто продавці фактично мали доплачувати покупцям. Це безпрецедентне падіння в історії. Обвал почався після новин про те, що нафтосховища США скоро можуть скоро будуть переповнені.

Особливістю ф’ючерсу WTI є те, що контракти на цю нафту торгуються з фізичною поставкою - або в Кушинг штат Вайомінг, або в Роттердам, де побудовані сховища нафти. Наразі ж склалася така ситуація, що ф'ючерс, повинен експіруватися (екскіпірація – завершення строкових контрактів на біржі, - «Главком»), але поставити нафту неможливо, оскільки всі сховища заповнені. Так сталося через торговельну війну на ринку нафти, яка загострилася тлі падіння попиту після введення карантину – через скорочення використання транспорту. Виробники ж нафти, намагаючись вижити один одного з ринку, наростили видобуток.

Президент США Дональд Трамп пояснив рекордне падіння цін на нафту «фінансовим тиском». За його словами, ціни повернуться до колишнього рівня, а криза - хороший привід, щоб заповнити резерви. Якщо ви подивитеся на місяць вперед, думаю, ціна десь $25-28 за барель... Це більше фінансове питання, ніж нафтова ситуація. Це всього лише фінансовий тиск», - підкреслив він.

Динаміка ціна на барель нафти WTI з 2000 по 2020 рокиДинаміка ціна на барель нафти WTI з 2000 по 2020 роки

Що буде із ціною на нафту надалі?

«Главком» зібрав думки американських та європейських експертів.

Нафта і туалетний папір

Президент та старший менеджер з управління активами групи McGowan Спенсер МакГован провів наступні паралелі. «Це та саме, що сказати: Я купив занадто багато туалетного паперу, у мене немає місця для нього, і я дам вам десять доларів, щоб забрали туалетний папір із моєї кімнати».

«Нафти так багато, що виробники нафти готові платити компаніям за зберігання нафти, тому ціна і є  від’ємною», - додає директор Центру досліджень бізнес-школи Mays, Техаський університет A&M Венкатеш Шанкар. Експерт зауважив: «Це безпрецедентний історичний момент. Для багатьох компаній це сильний шок, це посилить і призведе до краху малих компаній».

Число нафтових бурових установок в США за минулий тиждень скоротилося на 66 і наразі становить 438, що є мінімальним показником з жовтня 2016 року. Про це свідчать дані американської нафтосервісної компанії Baker Hughes. Експерти кажуть, що 10–20% невеликих нафтових компаній закриються, а великі компанії в Техасі відчують удар. «Довгостроковий прогноз хороший - зрештою, попит повернеться. Крупні компанії вийдуть переможцями, оскільки зможуть задовольнити оновлений попит», - вважає Шанкар.

Нафти так багато, що виробники нафти готові платити компаніям за зберігання нафти, тому ціна і є від’ємною, - експерт

Директорка Oil & Gas UK Дейрда Міші переконана, що мінусова ціна нафти в США вплине на компанії, що працюють в Північному морі. «Це не просто торгівля і ринок; кожна втрачена копійка може обернутися ще більшою невизначеністю щодо робочих місць», - сказала вона.

Червень не принесе полегшення

Аналітики Goldman Sachs прогнозують, що ціни на нафту не підвищаться -  попри закінчення нафтової війни і найбільше в історії скорочення видобутку. Головною причиною такого зниження аналітики називають значну втрату попиту в квітні-травні цього року, викликану пандемією коронавірусу.

Аналітик Mizuho Securities USA Inc. в Нью-Йорку Боб Явгер зазначає: «Це історичний день. Це означає, що вже немає доступного сховища, тому ціна товару фактично нікчемна. Немає де його ставити, тож ви в основному зливаєте його». Експерти стверджують: для того, щоб ринок прийшов у норму, необхідне відновлення попиту. Усе буде залежати від того, як розгортатиметься ситуація з пандемією.

Стратег з управління фінансовими активами з Нью-Йорка Кевін Фланаган не береться прогнозувати ціну на нафту через місяць, але вважає, що причин для оптимізму немає. «Тенденції на енергетичному ринку свідчать, що попит на нафту повернеться не скоро, перенасичення очевидне. Важко визначити, як розвиватимуться події надалі», - зазначив він.

Джон Кілдуф, керуючий партнер в Again Capital LLC у Нью-Йорку вважає, що ціна на нафту підніметься нескоро: «У червні показники не покращаться. Немає можливості витратити запаси. Через коронавірусний карантин використання палива значно знизилось».

З цим погоджується і Стюард Глікман, аналітик CFRA Research – він попередив, що навіть якщо відбудеться певний підйом цін,  в червні вони можуть знову впасти. «Я справді не бачу оптимістичних перспектив щодо нафтових компаній або цін на нафту», - сказав він.

«Зберігати нафту нема де, - продовжує цю думку Дан Руссо, стратег-аналітик з Філадельфії. - За зберігання нафти треба платити, що призводить до негативної ціни на наступний місяць».

Головний аналітик BNP Paribas Хаггі Чілінгюріан розділяє прогнози колег: «У червні-липні ціна за барель буде приблизно такою самою. А от у червні-липні ціна нафти може піднятися до 6 доларів за барель».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: