Мінінфраструктури планує внести зміни до порядку реєстрації ліній закордонного плавання

Мінінфраструктури планує внести зміни до порядку реєстрації ліній закордонного плавання
Мінінфраструктури закликали не допустити впровадження проєктів щодо реєстрації ліній закордонного плавання

Проєкти щодо реєстрації ліній закордонного плавання призведуть до скорочення промислового виробництва – лист металургів

Проєкти Наказу Міністерства інфраструктури, якими планується внести зміни до порядку реєстрації ліній закордонного плавання, порушують принципи економічної конкуренції та можуть призвести до знищення впорядкованих судноплавних ліній, що загрожує економічній безпеці України. Тому проєкти мають бути доопрацьовані, з обов’язковим залученням представників промисловості. Про це йдеться у відкритому листі до міністра інфраструктури Олександра Кубракова від ОП «Укрметалургпром».

«Частка гірничо-металургійного комплексу у загальноукраїнських портових перевалках перевершує 40%. А зазначені проєкти Наказів викликають неабияке занепокоєння у гірничо-металургійному середовищі України», – йдеться у листі.

Як зазначають автори, саме від якості та належного рівня розвитку морського вантажного судноплавства у багато чому залежить майбутнє української металургійної галузі, а також розвиток експортного потенціалу України і репутація країни як надійного міжнародного партнеру. Проте проєкти МІУ можуть зруйнувати ці перспективи.

«Зміни, які пропонуються, унеможливлюють подальше використання лінійного судноплавства. Впровадження таких норм може призвести до знищення впорядкованих судноплавних ліній, через що різко погіршиться ситуація з забезпеченням українського експорту кількістю суден, достатньою для своєчасного та у повному обсязі постачання вантажів українського походження іноземним споживачам. З усіма негативними наслідками не тільки для окремих галузей, але й для економічної стабільності та національної безпеки країни в цілому», – підкреслюють у ОП.

Автори пояснюють: на відміну від чинної редакції, у якій відсутні будь-які обмеження стосовно вантажів на лініях закордонного плавання та суден для їх перевезення, у новій редакції пропонується надання переваги судновласникам, що здійснюють перевезення вантажів суднами, які віднесені до контейнеровозів та їх аналогів, з одночасною 20-відсотковою знижкою корабельного та лоцманського збору, причому без обов’язку реєстрації лінії закордонного плавання.

«Подібна позиція забезпечує перевагу одних судновласників над іншими, що порушує принцип економічної конкуренції та не відповідає як нормам регуляторної діяльності, так і конституційним нормам взагалі», – підкреслюють експерти «Укрметалургпрому»

Тому автори листа закликали міністра інфраструктури не допустити впровадження проєктів, і допрацювати їх з обов’язковим залученням всіх зацікавлених сторін, в тому числі – представників галузей-вантажовідправників.

Нагадаємо, раніше ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що відомство примножує бюрократичні процедури замість того, аби розвивати морську галузь України. А генеральний директор Федерації роботодавців транспорту Володимир Гусак заявив, що зміни до порядку реєстрації ліній загрожують Україні втратою окремих напрямів плавання та падінням конкурентоспроможності.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: