Податки в Україні платити так легко, як і у Німеччині? (дослідження)

Інвестклімат
Податки в Україні платити так легко, як і у Німеччині? (дослідження)

За рік Україна суттєво піднялася в рейтингу легкості сплати податків серед 190 країн світу

Позиція України в рейтингу «Оподаткування 2018» покращилася майже вдвічі у порівнянні з минулим роком - за рік із 81 місця країна піднялася на 43-тє серед 190 країн світу. Такі дані були представлені у спільному дослідженні PwC і Групи Світового Банку.

В дослідженні був проаналізований сегмент середнього бізнесу в Україні (умовна компанія з 100% українських акціонерів, 31 млн грн річним прибутком, 60 співробітниками, та у якої відсутня виручка від експорту, тобто підприємство проводить лише внутрішньоукраїнські операції). Загалом Україна рухається в загальносвітовому тренді поступового зниження податкового навантаження, зменшенні затрат часу на адміністрування податків і спрощення їх сплати.

Рейтинг «Оподаткування» проводиться щорічно, починаючи з 2006 року, з метою оцінки простоти сплати податків в 190 країнах світу. Звіт на кожен наступний рік оприлюднюється восени поточного року за даними минулого року (при підготовці дослідження «Оподаткування 2018» аналізувалися усі обов’язкові податки і внески, які компанія мала сплатити в 2016 році).

Дослідження базується на оцінці нормативних актів, що регулюють діяльність малих та середніх підприємств, і оцінює легкість ведення бізнесу. Висока позиція в рейтингу означає, що податкове законодавство в країні сприяє веденню бізнесу.

Рейтинг розраховується на основі чотирьох рівнозначних індикаторів:

  • загальна ставка оподаткування;
  • кількість податкових платежів, які необхідно здійснити компанії;
  • часові затрати на підготовку та подачу податкової звітності;
  • індекс пост-подачі, який оцінює відносну ефективність роботи податкових органів після подачі податкової звітності за двома напрямками: декларування бюджетного відшкодування ПДВ та виправлення помилки у звітності по податку на прибуток.

Кількість податкових платежів в Україні у порівнянні з минулорічним показником не зменшилась. Проте на 28 годин на рік скоротився час на підготовку, подачу податкової звітності, змінилась загальна ставка податку (відсоток з прибутку) - з 51,9% на 37,8% і покращився індекс пост-подачі (по цьому показнику країна з 67 піднялась на 42 позицію).

Порівняльний аналіз індикаторів рейтингу для України

Україна & сусіди

Для порівняння нагадаємо, що в 2014 році Україна в цьому ж рейтингу «Оподаткування» посідала 164 місце, а в 2012 (із 182 країн) - 181. Сьогодні поруч з Україною стоять Румунія (42 місце), Німеччина (41), Сан-Марино (40), Австрія (39), Португалія (38), Кіпр (44), Косово (45), Південна Африка (46), Ботсвана (47), Беліз (48).

Серед країн-сусідів Україну випереджають Румунія, Молдова, Грузія, а позаду лишаються - Словаччина, Польща, Росія, Болгарія, Угорщина, Білорусь.

Рейтинг України в контексті країн-сусідів

Рейтинг України в контексті розвинених країн Європи

Позиція України відносно країн-сусідів та кращого порівнюваного результату з розвинених країн

Позиція України в регіоні Центральна Азія і Східна Європа

Фокус на майбутнє

Найбільший потенціал зростання в Україні має індикатор «Час на адміністрування та сплату податків», значення якого є досить високим.

Спрощенню податкового звіту та покращенню позиції України в рейтингу «Оподаткування» можуть сприяти:

  • спрощення форм податкової звітності;
  • пом’якшення вимог до форми та обов’язкових реквізитів податкової накладної з ПДВ;
  • повноцінне введення електронного кабінету для платника податків;
  • перехід на електронний документообіг;
  • покращення системи електронного адміністрування ПДВ;
  • повернення до річної звітності з податку на прибуток підприємств замість квартальної.

Ключові результати: глобальний контекст

В дослідженні розглядалися економіки країн з абсолютно різними системами оподаткування і джерелами прибутків держави.

В середньому по світу зменшуються затрати часу на податковий звіт та кількість платежів. При цьому, загальна ставка оподаткування (податкове навантаження на прибуток компанії) дещо виросла.

Країни Східної Європи та Центральної Азії (в тому числі, Україна) демонструють покращення у трьох традиційних індикаторах (загальна ставка податку, час на підготовку та подачу звітності і сплату податку, кількість платежів). Регіон також займає хорошу позицію по ефективності роботи податкових органів: усі чотири компоненти індексу пост-подачі (час на заяву та отримання бюджетного відшкодування ПДВ, а також час на виправлення помилки у звітності з податку на прибуток та проходження можливої податкової перевірки у зв’язку з цим) значно краще за середньосвітові показники.

Країни ЄС та Європейської асоціації вільної торгівлі мають кращий показник з оцінки ефективності роботи податкових органів. В цьому регіоні продовжують знижуватися ставки оподаткування та затрати часу на податковий звіт.

Близький Схід залишається лідером з легкості виконання вимог податкового законодавства і найменшого податкового навантаження.

Азіатсько-тихоокеанський регіон краще середньосвітового рівня у всіх індикаторах, окрім ефективності роботи податкових органів після подання звітності. В даному регіоні платник податків буде не тільки довше, ніж у всьому світі, отримувати бюджетне відшкодування, а й довго проходити податкову перевірку з податку на прибуток у зв’язку із виправленням помилки.

Північна Америка залишається регіоном із найменшою кількістю платежів та добрими показниками щодо всіх інших індикаторів.

Центральна Америка та країни Карибського басейну продовжують рухатися в тренді зниження часу на податковий звіт та кількість платежів, але показали найбільше збільшення загальної ставки оподаткування в 2016 році. Також відшкодування ПДВ в даному регіоні доведеться очікувати майже так довго, як і в Азіатсько-тихоокеанському.

Південна Америка зберігає найвищу ставку оподаткування і найбільші затрати часу на податковий звіт та подачу звітності, не дивлячись на найбільше зменшення затрат часу в 2016 році. Індекс пост-подачі в цьому регіоні також найнижчий в світі, оскільки тільки в 2 з 12 країн регіону компанія могла би отримувати відшкодування ПДВ.

Африка залишається складним регіоном у сфері сплати податків із зростаючою загальною ставкою оподаткування, але з поступовим зменшенням часу на податковий звіт.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: