«Податковий» закон № 5600 призведе до різкого і значного подорожчання нерухомості, – Козловська

«Податковий» закон № 5600 призведе до різкого і значного подорожчання нерухомості, – Козловська
«Якщо застосовувати ці норми, які передбачені законопроєктом, то при вартості квадратного метра, наприклад, в 28 тис.грн, вона зросте до 35 300 грн», – Козловська

«Ухвалення законопроєкту № 5600 урядом відбулось без серйозного обговорення урядовцями»

Податкові зміни, запропоновані урядом в законопроекті №5600, призведуть до суттєвого зростання вартості житла для українців. Про це заявила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

«Якщо застосовувати ці норми, які наразі передбачені законопроектом, то при вартості квадратного метра, наприклад, в 28 тис.грн, вона зросте до 35 300 грн. Ці цифри для того, щоб ми розуміли, що будемо мати в кінці кінців після реалізації закону», – заявила Козловська.

За її словами, ухвалення законопроєкту урядом відбулось без серйозного обговорення урядовцями, і в результаті документ містить низку норм, проти яких виступають депутати, представники бізнес-середовища та громадськості.

«Це (законопроект 5600 – ред.) був прийнятий на позачерговому засіданні уряду, зі змістом законопроекту члени уряду ознайомитися не змогли. Тому, на превеликий жаль, ви зараз у себе на базі комітету маєте такий супротив – тому що профільні міністри його не бачили», – зазначила Козловська.

Міністр фінансів Сергій Марченко своєю чергою дав роз’яснення про те, що законопроєкт 5600 не впливатиме суттєво на вартість житла.

«Враховуючи, що різниця вартості 1 квадратний метр житла в різних районах міста Києва сягає майже 100 тис. грн (від 17 тис грн до 110 тис грн), при однаковій собівартості будівництва, податки не мають прямого впливу на вартість житла, яка вона формується у більшості випадків попитом на ринку», - написав він.

Міністр додав, що норма законопроєкту 5600, щодо відміни пільги з ПДВ на операції з постачання житла на вторинному ринку, взагалі не стосується фізичних осіб, які продають, або збираються продати, своє житло на вторинному ринку оскільки фізичні особи – громадяни не є платниками ПДВ.

«Вона стосуватиметься посередників на будівельному ринку, які нічого не створюючи отримують шалені прибутки (обсяг доходів більше 22 млрд грн. на рік), а до бюджету не сплачують ні ПДВ ні податку на прибуток», – додав чиновник.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроект № 5600, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, що передбачають підвищення податків для низки галузей.

Раніше економічний експерт Олексій Кущ заявив, що підвищення податків приведе до зростання цін на всі товари, а Україна перетвориться у сировинну державу.

Водночас лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, коментуючи податкові ініціативи уряду, заявила, що влада має знижувати податки, щоб вивести з тіні 49% бізнесу, а не підвищувати їх.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: