Разумков заявив про ризик перебоїв із хлібом і його сильного подорожчання

Разумков заявив про ризик перебоїв із хлібом і його сильного подорожчання
В Україні можуть бути перебої з виробництвом хліба
фото з відкритих джерел

Разумков послався на лист Всеукраїнської асоціації пекарів та Асоціації «Укрхлібпром», який представники хлібної промисловості адресували президенту

В Україні можуть початися перебої з виробництвом хліба через великі ціни на газ. Вже зараз хлібозаводи знаходяться на межі та просять уряд забезпечити адекватні ціни на паливо, інакше підприємства почнуть зупинятися. Про це заявив народний депутат Дмитро Разумков в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Разумков послався на лист Всеукраїнської асоціації пекарів та Асоціації «Укрхлібпром», який представники хлібної промисловості адресували президенту Володимиру Зеленському та Кабінету міністрів.

Він додав, що якщо вимоги Асоціації не виконають, то є ризик перебоїв з хлібом і його сильного подорожчання.

«Або забезпечити соціальну ціну на газ, або вони зупиняться, тому що вони купують зараз газ по 52 тисячі гривень... Яким він повинен бути тоді на полицях і скільки це вам буде коштувати? Якщо ми як аграрна держава перестанемо виробляти хліб, то це вже колапс» – резюмував він.

Раніше керівник об'єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко в інтерв’ю «Главкому» розповів, що в Україні хліб помітно дорожчий, ніж у європейських країнах, через високий податок на додану вартість (ПДВ). В той час, як інші держави в умовах пандемії коронавірусу обмежують експорт та створюють стратегічні запаси зерна, в Україні цього року знехтували продовольчою безпекою.

Васильченко розповів, що внутрішнє споживання пшениці складає до 7 млн тонн (з них 5,5 млн тонн – пшениця продовольча, решта – фуражна).

В Україні зібрано рекордний урожай пшениці – 32,2 млн тонн у бункерній вазі. «Якщо після очищення зерна виходить 30 млн тонн, то забираємо квоту трейдерів, і отримуємо на власні потреби лише 4,7 млн тонн. Тобто дефіцит – 800 тис. тонн. І це при тому, що інші країни в умовах пандемії коронавірусу обмежують експорт, створюють стратегічні запаси», – зауважив Васильченко.

Раніше повідомлялося, що зростання цін на зерно та неефективний контроль обсягів його експорту невдовзі кардинально позначаться на цінах на хліб в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: