Рекордний врожай не допоміг: Україна цьогоріч буде змушена імпортувати зерно

Рекордний врожай не допоміг: Україна цьогоріч буде змушена імпортувати зерно
Україна імпортуватиме пшеницю не вперше
фото: Укрінформ

Рівень запасів пшениці харчових сортів всередині країни може становити загрозу продовольчій безпеці

Україна буде змушена імпортувати пшеницю з-за кордону, попри те що вітчизняні аграрії цього року зібрали рекордний врожай. Про це заявив під час пресконфренції «Ринок борошна та хліба: що очікувати українському споживачеві від рекордного врожаю пшениці?» розповів директор ГС «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

За словами експерта, відсутність державної стратегії у сфері регуляції обсягів експорту зерна за кордон призвела до того, що більша частина вітчизняної пшениці 1-3 сортів вже вивезена за кордон.

Рибчинський прогнозує, що вже у січні вітчизняні галузі, пов’язані з переробкою пшениці та борошна, неодмінно стикнуться з нестачею сировини для виробництва. Через це, імовірно, Україні доведеться закуповувати пшеницю в інших країнах.

Експерт також нагадав, що в України вже є досвід придбання пшениці за кордоном. Раніше наша держава закуповувала її у Білорусі. Однак, оскільки тепер стосунки між державами погіршилися, співпраця з цим ринком малоймовірна.

Рибчинський додав, що Україна «зі зрозумілих причин» не імпортуватиме зерно з Росії, а у Казахстані, наприклад, цього року взагалі неврожай пшениці. Через це доведеться шукати пропозицію в інших країнах, які розташовані від України на більшій відстані, тому, ймовірно, встановлюватимуть на збіжжя вищу ціну.

Також експерт переконаний, що хліб подорожчає та стане гіршої якості попри рекордний врожай.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: