Україна має до кінця червня узгодити з МВФ ціну на газ для отримання траншу

Україна має до кінця червня узгодити з МВФ ціну на газ для отримання траншу
Колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк
Фото: Ілля Антонець/Громадське

Після останньої відхиленої МВФ пропозиції України у квітні — перемовин не відбувалося

Українська влада має узгодити позиції щодо вимог Міжнародного валютного фонду підвищити ціну на газ для населення до кінця червня, аби отримати транш від МВФ.

Про це повідомив в ефірі на Громадському звільнений міністр фінансів Олександр Данилюк.

Та перед цим МВФ ще має дати позитивну відповідь щодо проголосованого Радою проекту про створення Антикорупційного суду в Україні.

«Зараз проголосований Антикорупціний суд, наступний крок — реакція МВФ. Якщо вони скажуть «ми згодні, ми зараховуємо це як виконану умову» — це один сценарій. Якщо цього не відбувається — це інший сценарій», — зазначив він.

Якщо ж Уряд отримає позитивну оцінку — він має негайно перейти до наступної вимоги МВФ: 

«Уряд має працювати над газовим питанням і тарифами. Після того, як буде проваджене це рішення і це влаштує МВФ, то сюди прибуде місія фонду, оцінить ситуацію, ми домовимося з ними про наступну редакцію меморандуму», — пояснив Данилюк. 

Він додав, що на перелічені процедури можуть витратити тиждень. Після того, як усе буде погоджено місією, «усі зрозуміють, що транш Україні нададуть».

Однак, після останньої відхиленої МВФ пропозиції України — перемовин не відбувалося. 

«У нас були останні перемовини в квітні з МВФ. Туди приїхав керівник НАК Нафтогазу. Ми запропонували позицію розроблену НАКом і її МВФ не прийняв. Тому що пропонували зберегти 2 тарифи. А це залишає проблему можливих маніпуляцій. І це не було прийнятно для МВФ. Ще було кілька інших причин, але це було ключове. МВФ самі запропонували інший механізм. Коли є єдина ціна і є певні «рібейтс» (коли людина платить по єдиній ціні і отримує від держави компенсацію, залежно від рівня платоспроможності)», — зазначив він.

«Але після цього перемовин з МВФ не було. Було враження, що чомусь не вірять у проголосування за Антикорупцій суд. Ми або погоджуємося на варіант, який гальмує реформу ринку, або той, який більш болючий для громадян. Треба сидіти і думати», — додав екс-міністр. 

«Паралельно я робив усе можливе для того щоб ми і вони зі свого боку і я просив МВФ бути більш гнучкими. Щоб був певний компроміс по газу. Ще рік тому ми мали зробити. Але тоді рішення не було прийнято. Тоді це було політично невигідно, але можливість була. А зараз реально навіть можливості немає», — додав він.

На питання чи буде підвищена ціна на газ, він зазначив, що треба спитати у очільника уряду Володимира Гройсмана. 

Як відомо, 7 червня Верховна Рада підтримала подання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про звільнення Олександра Данилюка з посади міністра фінансів. За звільнення проголосували 254 нардепи.

Виконувачем обов'язків міністра фінансів призначено Оксану Маркарову.

Нагадаємо, 23 травня стало відомо, що на засіданні уряду під час його закритої частини між Гройсманом та Данилюком сталася сварка.

Згодом міністр фінансів написав листа послам G7 з наміром, як було зазначено, уникнути двозначності і маніпуляцій у його конфлікті з Гройсманом.

6 червня Гройсман підписав подання до Верховної Ради на звільнення з посади міністра фінансів, заявивши, що «після спровокованого ним конфлікту на засіданні уряду він дозволив собі дії, які несумісні з подальшим перебуванням на посаді члена Кабінету міністрів». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: